50% din infrastructura energetică a Ucrainei este distrusă. O spune ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Potrivit diplomatului, autoritățile ucrainene depun eforturi pentru a restabili cât mai curând sistemele de aprovizionare cu apă și electricitate din Ucraina și caută sprijinul partenerilor occidentali pentru a-și întăriri capacitățile de apărare antiaeriană. Ambasadorul Ucrainei spune că iarna va fi una extrem de dificilă pentru poporul ucrainean, însă victoria va fi de partea țării sale, notează IPN.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova spune că deși o mare parte din infrastructura energetică este distrusă de bombele și rachetele rusești, localitățile ucrainene nu sunt complet în beznă, energia electrică fiind furnizată pe ore. Potrivit diplomatului, deși situația este una complicată în Ucraina, nu poate fi vorba de o catastrofă umanitară.
„Aproape 50% din sectorul energetic al Ucrainei nu este funcțional. Câteva zile în urmă și Moldova a simțit impactul distrugerii infrastructurii energetice. Acum se muncește din greu ca să fie reparate instalațiile, să se caute piesele de schimb. Dar deocamdată nu este o catastrofă umanitară, așa cum ar aștepta inamicul nostru. Acum toate regiunile din Ucraina n-au lumină doar într-o anumită perioadă a zilei. În același timp, militarii și diplomații noștri sunt în căutarea sistemelor antiaeriene, de asemenea sunt în căutarea asistenței tehnice și financiare pentru ca rețelele și generatoarele să fie puse în funcțiune cât mai rapid. Noi avem o singură alternativă, înaintarea mult mai rapidă ca să ne bucurăm de victorie cât mai curând”, a spus Marko Șevcenko în cadrul unui interviu la Radio Moldova.
Potrivit ambasadorului, deși se confruntă cu problema lipsei apei sau electricității, ucrainenii nu-și mai doresc să-și părăsească locuințele. Diplomatul spune că oamenii fugiți anterior de groaza războiului, se întorc în localitățile recent eliberate de armata ucraineană.
„Autoritățile au anunțat ca oamenii care locuiesc în apropierea liniei frontului să fie reamplasați în alte localități. Dacă urmărim mass-media ucraineană, observăm că în regiunile eliberate, fluxul de populație este spre aceste regiuni eliberate, nu invers. Oamenii vin în regiunea Herson, eliberată recent. Deși toate instalațiile au fost distruse complet, apa, electricitatea, pentru că rușii când au plecat, au minat totul. Rușii au lăsat totul în ruine în urma lor. Dar sondajele de opinie arată că ucrainenii sunt pregătiți să se confrunte cu greutățile cotidiene, dar să fie la ei acasă, și în al doilea rând, să fie fără ruși”, a spus ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.
La aproape nouă luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, anchetatorii ucraineni anunță că peste 8300 de civili au fost uciși, dintre aceștia 437 fiind copii. De asemenea, potrivit datelor oficiale, de la începutul invaziei ruse în Ucraina 11.000 de persoane civile au fost rănite.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan