Portal de știri
Societate

Curtea de Conturi a constatat lacune în activitatea Moldovagaz

Unele activități, procese și proceduri, precum și tranzacții, concepute, create și realizate de SA Moldovagaz și persoanele responsabile de guvernanță nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding. Valoarea pierderilor la distribuția gazului acceptate în scop tarifar a constituit doar 919,3 milioane de lei, iar valoarea pierderilor supranormative a constituit 1022,8 milioane de lei. Acestea sunt rezultatele auditului SA Moldovagaz desfășurat de Curtea de Conturi, transmite IPN.

Din totalul investițiilor capitale realizate de întreprinderile din sistemul gazelor naturale, în perioada de referință, doar investițiile în valoare totală de 2772,1 milioane de lei sau 77,3% au fost acceptate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în scopul recuperării prin tarif, iar investițiile în valoare de 815,8 milioane de lei, au fost considerate și apreciate ca neplanificate, nefundamentate și nejustificate conform, și pe deplin, fiind aplicate neconform criteriilor de evaluare.

Din totalul consumului tehnologic și pierderilor de gaze naturale de 446,9 milioane de metri cubi în valoare de 1940,1 milioane de lei înregistrate la Operatorii Sistemului de Distribuție, în perioada 2011-2021, ANRE a aprobat doar 215,6 milioane de metri cubi de gaze în valoare 917,4 milioane de lei în calitate de consum tehnologic și pierderi tehnice normative de gaze naturale în rețelele de distribuție, ceea ce constituie doar 48,2% din cele efectiv înregistrate.

Potrivit auditului, deși în ultimii trei ani se atestă o eficientizare a cheltuielilor și investițiilor efectuate de grupul SA Moldovagaz, acestea nu sunt în măsură să elimine efectele gestiunii neconforme și ineficiente a patrimoniului societății efectuate în perioada anilor 1999-2018.

Misiunea de audit public extern a fost desfășurată la inițiativa Parlamentului Republicii Moldova.

Related posts

Уровень официальных резервных активов соответствует всем критериям достаточности, НБМ

Albasat

Grupul Ilașcu va beneficia de pensie de foști deținuți politici, oferită de statul român

Albasat

Un deputatul cere să fie făcut public numele autorului amendamentului ce „distruge bugetul de stat prin evaziune fiscală”

Albasat

Leave a Comment