ALBASAT
Societate

Ana Ursachi: Justiția din Republica Moldova a degradat în ultimii ani

Justiția din Republica Moldova a degradat în ultimii ani. De această părere este avocata Ana Ursachi, care crede că de vină sunt, în egală măsură, politicienii, cât și reprezentanții sistemului. În opinia sa, o asemenea imixtiune a politicului, cum a fost începând cu 2016, nu a existat în Moldova nici acum zece ani.

„Pe lângă răzbunarea politică, posibilitatea de a vorbi la telefon de la politician la procuror, posibilitatea de a plăti salarii neoficiale procurorilor, cum a făcut Plahotniuc… Acest lucru a generat distrugerea din temelie a oricăror speranțe că – având în funcțiile importante în justiție protagoniști care au lucrat pe vremea lui Plahotniuc (Vladimir Plahotniuc, ex-lider PDM, n.r.) – noi putem construi justiția”, a declarat avocata într-un interviu video pentru IPN.

Ana Ursachi spune că, deși astăzi se observă o îmbunătățire, o anumită rezistență a unor judecători, când ne referim la problema persecutării politice a oamenilor din afaceri, acest lucru nu e suficient. Pentru că există o listă de oameni care au fost dedicați „regimului Plahotniuc”. Aceștia și-au pus amprenta și sunt „rușinea Republicii Moldova pe dimensiunea internațională. Cât timp acești oameni rămân în sistem, nu o să avem justiție. Acești oameni trebuie să plece. Din sistem trebuie să plece cei care au fost implicați în dosare politic motivate sau cele cu iz de ilegalitate. Ana Ursachi crede că, în locul lor, trebuie să vină tineri specialiști cu demnitate.

Avocata a subliniat că justiția trebuie să fie separată de politic. În Republica Moldova nu s-a respectat acest lucru. De vină sunt și avocații, care tolerează încălcarea drepturilor omului pentru a păstra o relație bună cu procurorul sau cu judecătorul. Astfel și ei au devenit complici. Anei Ursachi spune că avocații ar trebui să aibă o voce mai hotărâtă în ceea ce privește curmarea proceselor de încălcare a drepturilor omului. Și judecătorii au partea lor de vină: au văzut aceste fenomene, poate nu au fost de acord cu ele, dar nu au ripostat.


Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Ana Ursachi este vizată într-un dosar care, alături de alte 37 de dosare, au fost calificate de Procuratura Generală ca fiind „dosare politice” și s-a anunțat că vor fi reexaminate.

Related posts

Ștefan Gligor: CEC ar putea încerca să impună primarii să deschidă secții de votare, dar e imposibil să-i pedepsească

Albasat

Produsele agricole din Moldova pot fi exportate în Rusia fără taxe vamale până în aprilie

Albasat

Premierul desemnat se va prezenta luni în plenul Parlamentului

Albasat

Leave a Comment