Unele popoare luptă fără niciun fel de scrupule și nu respectă legile războiului, ceea ce cauzează de multe ori moartea oamenilor nevinovați. Asta se referă și la armata rusă care luptă în războiul din Ucraina. O declarație în acest sens a fost făcută de Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, organizată de Agenția de presă IPN.
„Din lecturi știu că statele democratice au armate care sunt însoțite de juriști. Atunci când intră în operațiuni militare există juriști care urmăresc aceste operațiuni și care justifică sau nu permit anumite operațiuni militare. Practica războaielor, cu regret, arată că unele popoare luptă fără niciun fel de scrupule, nu respectă absolut nimic. Asta se referă și la armata țaristă, și la armata rusă de astăzi”, a declarat Anatol Petrencu.
Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrencu menționează că regulile războiului spun clar că nu se permite „bombardarea sau explodarea muzeelor, bibliotecilor, maternităților, spitalelor”, cu toate acestea Rusia nu ține cont de ele în războiul pe care-l poartă în Ucraina.
„Noi vedem cu ochii noștri și sunt expoziții ale ucrainenilor care arată cum anume muzeele sunt distruse și devastate, cum sunt bibliotecile incendiate, cum sunt maternitățile și spitalele bombardate. Adică rușii nu respectă categoric niciun fel de legi impuse de societățile democratice”, spune Anatol Petrencu.
Cât privește posibilitatea utilizării armei nucleare de către Rusia, Anatol Petrencu crede că este complicat să se facă anumite pronosticuri, întrucât această țară nu respectă acordurile semnate și la care este parte. „Sigur că depinde de caracterul democratic al statului, ori este stat democratic și respectă anumite reguli sau este un stat totalitarist care nu respectă nimic și e gata să apese și butonul armei atomice”, a declarat Petrencu.
El adaugă că „legea spune că o armă nucleară se aplică față de o țară care și ea are armă nucleară, Ucraina nu o are”. În această ordine de idei, Rusia nu ar trebui să aplice arma nucleară. „Eu nu sunt așa de pesimist. Eu cred că rușii nu vor aplica arma nucleară”, a declarat Anatol Petrencu.
Potrivit lui, după încheierea războiului din Ucraina multe se vor schimba pe arena internațională. „E prea devreme să spunem, dar eu sunt absolut convins că după victoria Ucrainei asupra Rusiei, foarte multe lucruri se vor schimba. Poate chiar va fi o altă organizație internațională de securitate”, a punctat Petrencu.
Dezbaterea publică „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, ediția a 13-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii” se desfășoară de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă