Comunitatea internațională și lumea civilizată nu au condamnat crimele comunismului și aceasta a fost sămânța care a dat „roadele” războiului din Ucraina. Aceasta a permis crearea unor condiții favorabile pentru naționalismul și extremismul din Federația Rusă care s-au extins și pe teritoriul Republicii Moldova. Instituțiile internaționale create pentru a preveni războaie nu au fost eficiente și au nevoie de reformare. De această părere este Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX, și a fost exprimată la dezbaterea publică „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului? ”, organizată de Agenția de Presă IPN.
Directorul executiv al Asociației Promo-LEX a afirmat că situația care s-a creat acum în lume este similară cu cea din anii ’30, când se pregătea un război mare. Așa cum Liga Națiunilor nu a fost eficientă și s-a ajuns la cel de-al Doilea Război Mondial cu crime inimaginabile, acum s-a ajuns la acest război, pentru că „instituțiile internaționale create pentru a preveni războaie nu au fost eficienteˮ.
„Nu a existat o sancțiune pentru crimele care au fost săvârșite în Georgia, în Republica Moldova, în Cecenia și, ulterior, iarăși în Georgia. Crimele care s-au săvârșit la noi în 1992 nu au fost de o amploare mai mică, dar până astăzi există persoane care nu au fost identificate și găsite, dosarele pe care procuratura le-a pornit atunci au fost uitate. Noi nu am mers până la capăt, nu am cerut identificarea criminalilor și sancționarea lor. Asta a permis Federației Ruse să înțeleagă că poate beneficia de impunitate. La fel s-a întâmplat în Georgia și mai ales în Cecenia, unde au procedat ca în Mariupol: au ars de pe fața pământului orașe și localități întregi. Și toată lumea civilizată, organizațiile internaționale, au admis aceste crime și această atitudine a încurajat Federația Rusă. Rusia a înțeles că poate manipula și poate profita de această situațieˮ, a menționat Ion Manole.
Directorul executiv al Asociației Promo-LEX a adăugat că Ucraina încearcă să demonstreze organizațiilor internaționalele că ele necesită reformare. „Ne amintim acum protestul pe care l-am văzut în Ucraina. Mașinile Națiunilor Unite au fost lipite cu hârtii „inutili”. Este un protest prin care populația din Ucraina transmite un mesaj instituțiilor internaționale că este timpul să fiți eficienți, este timpul să vă îndepliniți sarcinile și misiunile voastre, să preveniți războiul, dar dacă nu să preveniți războiul, cel puțin să fiți eficienți în a documenta, a sancționa crimele care se săvârșesc și să lucrați în această direcție pentru a preveni răspândirea acestor crimeˮ, a explicat directorul Promo-LEX.
Ion Manole a mai spus că materialul explozibil și diverse muniții care au rămas din al Doilea Război Mondial, acoperite de pământ, până în ziua de astăzi explodează , tot așa, probabil, pentru mulți ani înainte și minele duse de ape vor fi cauza unor pericole majore în Marea Neagră. Potrivit lui, cu mult timp înainte în Rusia erau chemări de a se arunca în aer acest baraj, „atunci când va fi cazul”. De asemenea, după această tragedia la Kahovka, rămân „voci smintite care cheamă ca un gest similar să aibă loc la Kievˮ. „Știm că mai sus de Kiev există un baraj similar cu o cantitate mai mare de apă și care poate spăla o bună parte din Kiev. Aceste chemări nu pot fi trecute cu vederea, pentru că ura este un element care se seamănă și, odată semănat, el va produce și anumite efecte negativeˮ, a notat Ion Manole.
Dezbaterea publică „Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului?”, ediția a 13-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii” se desfășoară de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului,susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.
- Bâlciul Olarilor revine la Iurceni: Ediția a 34-a, pe 8 septembrie 2024!
- Prețurile actuale la carburanți sunt cele mai mici din anul curent, ANRE
- SIS: Urmează a fi desecretizate mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică
- Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust
- Para atletul Gheorghe Spînu s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Paralimpice