Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Federația Rusă să bombardeze liniile electrice care asigură interconectarea Republicii Moldova cu Ucraina. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia în eventualitatea în care rămânem fără infrastructura necesară pentru a importa energie electrică, vor avea loc deconectări masive în toată țara. De asemenea, vicepremierul spune că în cazul în care Gazprom sistează complet livrările de gaz, vor fi deconectate temporar de la energie electrică localitățile unde nu există instituții sociale, notează IPN.
Vicepremierul Andrei Spînu nu exclude scenariul deconectărilor în evantai a localităților pentru a economisi energia electrică. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Gazprom nu va mai vinde gaz Republicii Moldova, iar Centrala de la Cuciurgan va ajunge în incapacitatea de a mai produce energie electrică.
„Unul dintre scenarii este că Gazprom nu mai livrează gaz Republicii Moldova deloc, asta înseamnă că MGRES nu va produce deloc energie pentru malul drept. În condițiile în care infrastructura energetică din Ucraina este bombardată și ucrainenii au interzis exporturile, singurul lucru care ne rămâne este piața internă și importurile din România și UE. Piața internă este sub 10%, odată ce va începe sezonul de încălzire, va crește pentru că Termoelectrica și CET Nord vor produce mai mult, dar oricum nu este suficient. La moment, analizăm planul de deconectare targetată, doar atât cât este nevoie, fără să ajungem la deconectări masive”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Potrivit vicepremierului, vor fi selectate localitățile unde impactul deconectărilor nu va fi unul foarte mare, localități care nu dispun de instituții sociale importante. Municipiile Chișinău și Bălți ar putea fi scutite de deconectări. Totuși, dacă Rusia va bombarda liniile electrice de interconectare cu Ucraina, toată țara va rămâne în beznă.
„Scenariul deconectărilor masive este un scenariu care ar putea avea loc. Se vor deconecta pe o oră 20 de localități, apoi următoarele și tot așa, pe rând. S-ar putea ca în toate localitățile să fie deconectări, în afară de centrele mari care au spitale și care nu pot fi deconectate. Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Federația Rusă să bombardeze liniile de conectare a Republicii Moldova cu Ucraina, ca tehnic să nu putem importa energie. Într-un astfel de scenariu s-ar putea ca și Chișinăul să fie deconectat pe sectoare, în suburbii, pentru că nu va exista o altă soluție”, a mai spus vicepremierul Andrei Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că pentru astăzi, 28 octombrie, Republica Moldova are, în continuare, un deficit de 7,8% de energie electrică. Potrivit oficialului, prin intermediul Energocom energia necesară va fi preluată de la Transelectrica România, conform contractului de avarie.
next post