Criteriile de eligibilitate pentru locuințele sociale au fost extinse. Pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, familiile în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice vor putea beneficia de acestea. Parlamentul a susținut, în lectura a doua, inițiativa legislativă a Guvernului în acest sens, transmite IPN.
Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, ca fiind printre criteriile de eligibilitate. „Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii.
Concomitent, în proiect se conțin și unele recomandări ale Curții de Conturi, care a realizat un audit al conformității asupra implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile în anii precedenți. În special, aceste propuneri se referă la condițiile speciale de reziliere a contractului de locațiune, inclusiv în cazul identificării prezentării datelor eronate sau neinformării APL despre modificarea condițiilor care au servit temei pentru acordarea locuinței sociale.
În cadrul celor două faze de implementare a proiectului de construire a locuințelor sociale, au fost asigurate cu locuințe 3500 de persoane din categoriile social vulnerabile.
- ANRE a amânat ședința la care urma să aprobe tarife majorate la gazele naturale
- Planul Gazprom pentru 2025 nu prevede tranzitul prin Ucraina către Europa, surse
- Peste 9 milioane de euro, suportul financiar al Danemarcei pentru Moldova în 2024
- Cursul valutar oficial la 27.11.2024
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze