ALBASAT
Societate

Un album de stampe japoneze, lansat la Muzeul Național de Artă

Albumul „Stampe japoneze din perioadele Edo și Meiji”, semnat de Rosella Menegazzo, a fost lansat astăzi, 25 februarie, la Muzeului Național de Artă al Moldovei. Albumul include o selecție a celor mai semnificative creații, pornind de la stampele din anii 30 ai secolului XIX, până la apusul xilografiei în a doua jumătate a secolului XIX, transmite IPN.

Studiul și catalogarea stampelor japoneze color, aflate în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, reprezintă o completare pe harta colecțiilor internaționale de artă japoneză. Este vorba de peste 200 de stampe realizate cu matrițe de lemn și semnate de mari maeștri ukiyo-e din perioada Edo și trecerea la noua perioadă Meiji. Împărățite în secțiuni tematice, xilogravurile urmăresc cele mai populare subiecte ale marii piețe de imagini privind „Lumea în mișcare” – ukiyo-e din epoca Edo – 1603-1868: locuri celebre și portrete la fel de faimoase ale unor femei frumoase, ale actorilor de teatru kabuki, teme istorice, tradiții și legende, legate de eroi și bătălii din trecut, și, în final, în stampe color.

Directorul Muzeului de Artă a Moldovei, Tudor Zbârnea, a remarcat că albumul este o ediție „de excepție” cu un conținut poligrafic foarte reușit. Potrivit lui, lucrarea va face onoare Muzeului. „Albumul va facilita cumva calea spre cunoaștere a colecției și ne va ajuta să promovăm cultura japoneză în Moldova”, a declarat Tudor Zbârnea.

Ambasadorul Japoniei în Moldova, Yoshihiro Katayama, a apreciat colecția de stampă japoneză a Muzeului de Artă, spunând că „acesta a făcut un pas înainte având un astfel de album bine pregătit”. „Sperăm că în continuare vom lucra împreună, așa ca să putem introduce cultura japoneză în frumoasa Republica Moldova”, a adăugat diplomatul.

Muzeograful Tamara Diaconescu a remarcat colaborarea dintre Muzeul Național de Artă, Ambasada Japoniei și Fundația de Cultură Japoneză în Moldova. Lansarea albumului nu este decât un punct final al unui traseu pe care îl parcurge orice obiect intrat în muzeu, iar informația până acum necunoscută a fost devenit cunoscută publicului larg.

Albumul a fost editat în 560 de exemplare. Până pe 15 martie, în incinta Muzeului este expusă o selecție importantă de 80 de lucrări – stampe japoneze color.

Related posts

Tânăra din Comrat, care și-a omorât cu cruzime mama, internată la psihiatrie

Albasat

Cursul valutar oficial la 24.10.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Un copil de doi ani din Cahul, găsit fără suflare în bazinul din curtea casei

Albasat

Leave a Comment