ALBASAT
Diverse

ANRE explică de ce a inițiat ajustarea urgentă a prețurilor la gaze

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu explicații de ce a inițiat procesul de ajustare urgentă a prețurilor la gazele naturale. Printre motive se invocă creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale, dar și garantarea viabilității furnizorului și evitarea riscurilor financiare, transmite IPN.

ANRE menționează că a inițiat procesul de ajustare urgentă a prețurilor la gazele naturale ca urmare a solicitării Moldovagaz și în conformitate cu „obligațiile legale de a menține un echilibru între interesele consumatorilor și sustenabilitatea financiară a furnizorului”.

Potrivit ANRE, în luna noiembrie 2024, piețele internaționale au înregistrat o creștere substanțială a prețurilor gazelor naturale, indicii TTF majorându-se cu peste 25%. Totodată, Moldovagaz a finalizat procesul de achiziție pentru anul 2024, stabilind un preț mediu anual de achiziție semnificativ mai mare decât cel inclus în prețurile reglementate actuale. Această diferență impune ajustarea prețurilor pentru a reflecta costurile reale.

„Amânarea ajustării prețurilor ar duce la acumularea de pierderi financiare majore pentru furnizorul cu obligația de serviciu public, ceea ce poate afecta capacitatea acestuia de a-și onora obligațiile contractuale. În lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale. De asemenea, acumularea unui deficit tarifar important va genera un impact pe termen lung asupra consumatorilor, deoarece aceste devieri financiare vor trebui recuperate în următoarele perioade de reglementare”, se mai arată în comunicatul de presă al Agenției.

Moldovagaz a depus la ANRE o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu aproape 40%, cu 4 lei mai mult pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie. Demersul urma să fie examinat astăzi, dar Agenția a amânat ședința pentru vineri.

Comentatorul Veaceslav Ioniță notează că ANRE încalcă termenele legale prevăzute în cazul modificărilor de tarife. Agenția trebuie să acorde minimum 15 zile lucrătoare pentru consultări publice, după care urmează să aloce timp pentru a analiza toate observațiile primite. Deși legea nu stabilește un termen clar, în practică sunt necesare cel puțin 5-10 zile lucrătoare pentru această etapă. Iar după finalizarea analizei, ANRE este obligată să anunțe ședința publică de examinare a tarifelor cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de desfășurarea acesteia. Acest termen este esențial pentru a permite tuturor părților interesate să pregătească eventuale argumente suplimentare. Ioniță îndeamnă societatea civilă și presa să urmărească atent acest proces și să semnaleze abaterile. Dacă ședința are loc înainte de termenul legal, este imperativ ca Procuratura Anticorupție să investigheze situația și să determine dacă s-a încălcat legea. Cetățenii trebuie să ceară transparență și respectarea procedurilor legale. Deciziile care afectează milioane de oameni nu pot fi luate într-un mod netransparent și abuziv, menționează comentatorul, potrivit căruia „ ANRE, într-o ședință ilegală, dorește să ne adauge 2 miliarde de lei în tariful la gazele naturale”.

Related posts

11 localități de pe malul drept al Nistrului riscă să rămână fără gaze

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 25.12.2024

AlbasatTV, Nisporeni

PDM: Ne vom opune loviturii de stat provocată de coaliția PSRM-Șor și transfugi

Albasat

Leave a Comment