Nisporeni Societate

Ansamblul „Răzeșii” și ” Doina Codrilor” din Vărzărești, Nisporeni, au pregătit un concert online de sărbătorile Pascale

Îl slăvesc pe Dumnezeu prin cântecele sacre. Așa poate fi descrisă activitatea ansamblurilor „Răzeșii” și „Doina codrilor”, din cadrul casei de cultură Vărzărești. Astfel, în perioada pascală, aceștia au pregătit un repertoriu inedit cu cântări sacre, pricesne și canoane. Își depun tot efortul și pun inima în fiecare vers cântat, lucru ce este observat chiar din prima secundă.

„Ansamblul etnofolcloric de bărbați „Răzeșii” și cel de femei ”Doina codrilor”, activăm de mai mult timp. Activăm în cadrul Casei de cultură satul Vărzărești. În program avem diferite piese muzicale, dedicate sărbătorilor tradiționale, cum este sărbătoarea Paștelui „, a spus Gheorghe Brumaru, conducător artistic la casa de cultură Vărzărești.

De mai bine de trei ani, ansamblele din Vărzărești mângâie sufletele oamenilor cu vocile calde și cântecele rare, cântate cu dragoste. În repertoriul acestora poți găsi cântece pascale, cântece de Crăciun, cântece patriotice și cântece vechi, care se pierd, readucând viață culturii seculare a străbunilor noștri.

„Se cere și timp, și forță dar vă spun drept că nu regret. Viața mea a devenit mai interesantă, mai multe emoții pozitive. Datorită ansamblului, am cunoscut foarte multe cântece religioase, anumite pricesne și canoane”, a menționat  Emil Praporșic, membru al ansamblului „Răzeșii”.

Se adună la repeții seara, după zile lungi de muncă obositoare. Pentru cineva ar fi dificil, dar nu și petru cântăreții din Vărzărești. Aceștia uită de problemele de serviciu și forfota acasă și repetă ore în șir cântecele cu care participă la diferite evenimente, acum mai mult online. Perioada pandemică a afectat activitatea acestora, dar nu a reușit să îi oprească din a cânta, mărturisind că cântecul i-a ținut pozitivi, liniștiți și plini de forțe.

„În activitatea noastră, suntem mereu cu gândul, că și muzica, ca și lumina, vin de la Dumnezeu. Credem că oamenii, mai mult ca oricând astăzi, au nevoie de armonie, liniște sufletească și acel mugur de speranță „, a spus Claudia Negură, directoarea casei de cultură Vărzărești.

Învierea Domnului va fi sărbătorită anul acesta pe data de 2 mai, ceea ce înseamnă că au mai rămas doar câteva zile pentru curățirea caselor și a sufletelor fiecărui creștin în parte. Cântecele Ansamblului din Vărzărești vor ajuta oamenii să uite de forfota lumii și să se concentreze pe adevărata sărbătoare ce vine, sărbătoarea sufletului- Sfintele Paști.

Related posts

Primul antreprenor agricol din Gagauzia certificat GLOBALG.A.P.

Albasat

Cum se vede apusul de pe Marte, Venus sau Titan. Imaginile extraterestre au fost publicate de NASA

Albasat

În Chișinău va apărea prima parcare automatizată

Albasat