ALBASAT
Actualitate Societate

Anual 200 de persoane suferă intoxicații acute cu monoxid de carbon, iar 10 dintre ele mor

În Republica Moldova, anual circa 200 de persoane sunt afectate ca urmare a inhalării monoxidului de carbon, iar aproximativ 10 cazuri sunt soldate cu deces. Datele sunt prezentate de către ANSP, care atenționează despre riscurile pentru sănătate asociate expunerii la monoxidul de carbon, mai ales în sezonul rece, când se utilizează diverse surse de încălzire, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că, în perioada anilor 2020-2023, au fost înregistrate în jur de 800 de cazuri de intoxicații acute cu monoxid de carbon, în urma cărora 42 de persoane au decedat.

Specialiștii atenționează că monoxidul de carbon se absoarbe rapid la nivel pulmonar, după care ajunge în circulația sângelui, unde începe să înlocuiască oxigenul. În consecință, crește dificultatea de eliberare a oxigenului la nivel tisular, asfixierea provocată poate fi uneori fatală.

Simptome inițiale sunt cefalee, amețeli, greață și slăbiciune. Aceste simptome sunt ușor de confundat cu cele ale altor afecțiuni și, prin urmare, intoxicațiile ușoare pot fi neobservate. Expunerea la niveluri mai ridicate de CO poate provoca tulburări de vedere, confuzie, pierderea cunoștinței. Sechelele neurologice permanente sunt o probabilitate pentru persoanele care supraviețuiesc unei intoxicații severe. Pe termen lung, persoanele expuse la niveluri moderate de CO pot dezvolta complicații cardiovasculare și neuropsihice, inclusiv probleme de memorie, dificultăți de concentrare și afectarea funcțiilor cognitive.

Intoxicația cu monoxid de carbon poate surveni din cauza sistemelor de încălzire cu defecțiuni sau instalate necorespunzător, în special cele pe bază de combustibil fosil. Intoxicațiile mai sunt provocate de motoarele vehiculelor lăsate în funcțiune într-un spațiu închis (garaj, beci, subsol etc). O altă cauză este evacuarea deficitară a produselor de ardere, cum ar fi de exemplu conducta de fum obstrucționată sau dimensionată incorect. Monoxidul provoacă intoxicații în lipsa sau în cazul unei ventilații insuficiente în încăperea în care este instalat dispozitivul.

Pentru a reduce riscul de intoxicație cu monoxid de carbon, specialiștii ANSP recomandă instalarea detectoarelor de monoxid de carbon în toate încăperile locuinței, în special în dormitoare și în apropierea surselor de încălzire. Recomandă, de asemenea, verificarea periodică a funcționării acestora, precum și întreținerea echipamentelor de încălzire și revizuirea periodică a sobelor, centralelor, boilerelor și coșurilor de fum.

Potrivit ANSP, se estimează că, la nivel global, monoxidul de carbon este responsabil pentru aproximativ 20 de mii de decese anual și pentru sute de mii de cazuri de intoxicații acute.

Related posts

Se anunță deconectări de lumină programate pentru marți, 24 noiembrie

Albasat

3700 cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore

Albasat

Maia Sandu a semnat decretul de promulgare a votului prin corespondență

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment