Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că anul 2023 va fi un an de redresare și revenire. Potrivit lui, relaxarea condițiilor monetare va crea premise pentru relansarea economiei, scăderea nivelului inflației va aduce previzibilitatea și stabilitatea necesare activității economice, iar sistemul bancar este pregătit pentru a asigura finanțarea companiilor și a populației. Constatările sunt prezentate în contextul prezentării Raportului anual 2022, transmite IPN.
În anul 2023, sub umbrela Băncii Naționale vor trece unele părți importante ale sistemului financiar nebancar – companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară etc., ceea ce va permite asigurarea unei reglementări și supravegheri omogene și consistente pe tot spectrul activităților financiare.
Potrivit BNM, anul 2022 a fost umbrit de războiul din Ucraina, iar pe plan economic – de consecințele acestuia care, suprapuse cu multiple șocuri externe și interne, au făcut ca acest an să fie unul extrem de dificil din punct de vedere economic și monetar. Totodată, măsurile prompte și tranșante în domeniul politicii monetare luate de Banca Națională au permis să depășim valul inflaționist cu care s-a confruntat Moldova și, spre finele anului, să trecem ferm pe un trend descrescător al inflației.
La începutul anului trecut economia Moldovei era sub impactul câtorva evenimente și șocuri, al căror efecte încă se propagau. Economia își revenea după criza pandemică, prețurile produselor alimentare pe piața internațională au atins niveluri înalte, prețurile la resursele energetice au consemnat maxime istorice, iar majorarea plăților sociale au alimentat tendințele pro-inflaționiste. În 2022, seria de șocuri ce alimentau inflația a continuat cu ajustările de tarife și a culminat cu declanșarea războiului în Ucraina, care a întrerupt lanțuri logistice și a dus la înlocuirea produselor ucrainene cu altele mai scumpe.
„Înăsprirea politicii monetare, începute în vara anului 2021 în așteptarea valului inflaționist, a continuat și în cea mai mare parte a anului 2022, fiind proporțională și adecvată prognozelor prețurilor. Aceasta ne-a permis să oprim și să inversăm trendul de accelerare a creșterii prețurilor, iar la sfârșitul anului să începem ciclul de relaxare a politicii monetare. În lipsa unor noi șocuri externe și interne, relaxarea politicii monetare va continua, în vederea aducerii ratei inflației în coridor și creării unor condiții prielnice pentru relansarea economiei țării”, precizează guvernatorul.
Octavian Armașu a menționat că reforma sistemului bancar, înfăptuită pe parcursul ultimilor ani, a asigurat un nivel înalt de reziliență a sectorului bancar, care i-a permis să treacă peste acest an dificil fără a fi afectat semnificativ. Stabilitatea sistemului bancar a fost cu atât mai importantă în faza inițială a războiului, când băncile au făcut față unui volum considerabil de retrageri de depozite și au asigurat deservirea plăților pentru fluxul de refugiați din Ucraina. Sistemul bancar rămâne disponibil pentru a asigura finanțarea creșterii, la începutul următorului ciclu economic.
Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale au continuat să crească pe parcursul anului, ajungând la 4,5 miliarde de dolari SUA. Volumul acestora asigură un nivel suficient și confortabil de acoperire a operațiunilor comerciale internaționale și de protecție contra eventualelor șocuri, pentru a asigura reziliența monedei naționale și stabilitatea ei.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul