Portal de știri
Nisporeni Sanatate

Anunț important al Spitalului Raional Nisporeni în legătură cu vaccinarea antirabică a vulpilor

La data de 27 octombrie curent a demarat Campania II de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, aferentă anului 2022. Momelile vaccinale sunt distribuite pe cale aeriană, de către prestatorul de servicii contractat în acest sens.

Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Internațional Mărculești. Momelile sunt distribuite din avion, în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite.

Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele, numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, a lacurilor, râurilor și drumurilor naționale.

În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor alături de Spitalul Raional Nisporeni atenționează că, timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se recomandă restricționarea circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.

De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora. Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

Astfel, dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc. Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită. Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

Principalul obiectiv al Campaniei este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023, dar și fructificarea oportunității țării de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei prin Decizia Grant SANTE/VP/2021-2022/RO/SI2.869931, decizie care prevede și acordarea asistenței financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanțării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării. Această Campanie este sprijinită de România și cofinanțată de Uniunea Europeană.

Related posts

ULTIMA ORĂ! 4 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Nisporeni

Albasat

Cadavrul unei femei, găsit în apropierea unui iaz din raionul Nisporeni

Albasat

Verde la educație, pentru circulație! Lecție practică privind educația rutieră pentru elevii L.T. „M. Eliade” din Nisporeni

Albasat

Leave a Comment