ALBASAT
Societate

Anunțul despre retragerea parțială a trupelor ruse nu înseamnă că pericolul a trecut, opinii

Retragerea parțială a trupelor ruse, nu reprezintă decât o schimbare de scenariu și nu înseamnă că pericolul unei invazii militare în Ucraina a dispărut. Este opinia experților cu referire la evoluțiile de la frontiera ruso-ucraineană. În același timp, potrivit specialiștilor, miza Moscovei este de a crea incertitudine și isterie în jurul subiectului Ucrainei, retorică ce lovește puternic în economia acestei țări, notează IPN.

Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că anunțul privind o retragere parțială a trupelor ruse nu poate fi privit ca o capitulare a Moscovei, ci doar ca pe o schimbare de scenariu. Potrivit expertului, chiar dacă nu va exista o invazie de ordin militar, Rusia nu va renunța la ambițiile sale de a readuce Ucraina pe orbita Kremlinului.

„Înainte de acest anunț de retragere parțială a trupelor militare de la frontiera Ucrainei, Putin a avut o întâlnire cu Lavrov. Lavrov l-a informat public despre negocierile avute cu mai multe cancelarii, informându-l că are răspunsuri negative la problemele esențiale. Asta înseamnă că ultimatumul la care a recurs Federația Rusă nu s-a încununat cu succesul pe care l-a așteptat Putin. Acum asistăm la o schimbare a macazului, dar asta nu înseamnă că pericolele și riscul unei invazii militare a trecut. Vorbim despre un război care are multiple dimensiuni, o dimensiune este invazia terestră, dar mai pot să existe zeci de forme de război hibrid care alternează și care urmăresc același scop”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

În același timp, expertul IPRE, Iulian Groza, spune că anunțul făcut de SUA privind o potențială invazie în Ucraina la data de 16 februarie are menirea de a dejuca planurile Rusiei și a de descuraja scenariile expansioniste ale Moscovei.

„Scopul acțiunilor Federației Ruse este să creeze incertitudine, tensiune, haos și chiar isterie prin comunicarea internațională pe care o are Rusia cu Occidentul. Referitor la informația că data de 16 ar fi data atacului, trebuie să analizăm cu atenție aceste scurgeri intenționate de informații, ele au avut menirea de descurajare, de prevenire a anumitor acțiuni presupuse pe care Federația Rusă era pregătită să le îndeplinească în funcție de evoluția scenariilor. Din păcate, în Ucraina deja s-a creat o panică ce afectează puternic această țară din punct de vedere economic”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

Ieri, Federația Rusă a anunțat o retragere parțială a trupelor de la granița ucraineană. Ministerul rus al Apărării a menționat că ar fi fost vorba despre exerciții militare. Federația Rusă are mobilizați la granița cu Ucraina aproximativ 130 de mii de soldați, inclusiv 30 de mii de soldați care participau la exerciții militare în Belarus.

Related posts

Maia Sandu, prima reacție după anunțul Comisiei Europene privind aderarea Moldovei la UE: Ne angajăm să muncim din greu

Albasat

Denis Vieru a câștigat Grand Slam-ul de la Antalya

Albasat

Octavian Țîcu: Ruptura din PDM este una creată artificial

Albasat

Leave a Comment