ALBASAT
Societate

Aplicații ale pompierilor: un cutremur a fost resimțit la Cioreşti

Un cutremur de proporţii cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter s-a produs în comuna Cioreşti din raionul Nisporeni. Seismul care a creat adevărate pagube a pus pe jar pompierii, dar şi locuitorii. Pentru a face faţă calamităţii naturale, s-au mobilizat salvatorii, polițiștii, medicii, dar și administrația publică locală. Din fericire, au fost doar niște exerciţii de simulare organizate de serviciile desconcentrate.

Pentru gestionarea situaţiilor de risc, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din comuna Cioreşti a fost convocată într-o şedinţă, unde a fost instruit punctul de dirijare a acțiunilor. După finalizarea acesteia,a fost pus în aplicare scenariul unui seism de proporţii, care a distrus digul de protecţie al bazinului acvatic din localitate. Astfel, pentru a preveni inundaţiile, a fost curăţat canalul de scurgere.

Cutremurul a zguduit gimnaziul şi grădiniţa din comuna Cioreşti. Pentru a nu se produce o tragedie, personalul din instituţiişi copiii au fost evacuaţi. Totuşi, din cauza seismului,mai mulți pereți ai instituţiilor s-au prăbușit. În consecinţă, patru elevi au rămas blocați în interior sub ruine. Salvatorii au intervenit rapid şi au scos sinistraţii pentru a primi îngrijiri medicale.

SERGIU SPÎNU, MEDIC DE FAMILIE DIN COMUNA CIOREŞTI:“Avem patru sinistraţi, dintre care unul  foarte grav cu o traumă cranio-cerebrală, al doilea e cu fractură de femur şi fractură de braţ şi claviculă şi avem doi cu braţul fracturat. Posibil că pe doi o să-i transportăm la instituţiile ierarhic superioare. “

LILIA ARMĂSARU, ASISTENTĂ MEDICALĂ: “S-a acordat ajutorul sinistratului, care are o fractură a gambei, fixăm atelele la antibraţ şi la picior.”

Şi pentru că elevii au fost anunţaţi din timp de aceste aplicaţii ale pompierilor, sirenele nu i-au panicat. Eispun că datorită acestor simulări vor ști cum să se comporte în situaţii excepţionale.

“A dat soneria lungă în caz de cutremur şi de aia am ieşit afară.  Sunt folositoare ca să ştim că în caz de incendii sau alte probleme, putem să ieşim repede.”

 “Noi putem să acumulăm experienţă pe parcursul acestor evaluări şi să ne putem proteja în astfel de situaţii. Am ştiut că este un exerciţiu de simulare şi nu m-am panicat.  – În caz că se întâmplă o situaţie excepţională, ce vei face? – Voi încerca să-mi păstrez calmul şi să încerc să practic tot ce am învăţat pe acest parcurs.” 

 “Trebuie să ieşim în caz de urgenţe pentru a preveni nişte atcuri nedorite.  Voi sta calmă şi voi ieşi liniştită din incinta şcolii alături de colegii mei.”  

Conform scenariului, o clădire din apropierea şcolii din localitate a fost cuprinsă de flăcări. La faţa locului au fost mobilizate echipajele de intervenţie.

Aplicaţiile pompierilor au avut loc sub ochii elevilor, dar și a localnicilor, care urmăreau curioşi acţiunile salvatorilor. Preţ de câteva minute, aceştia au reuşit să stingă incendiul. Scopul aplicațiilor desfășurate la Cioreşti a fost de a verifica starea de pregătire a responsabililor, dar și monitorizarea activității comisiei pentru situații excepționale din localitate.

 SERGIU ROBU, ŞEFUL SECŢIEI SITUAŢII EXCEPŢIONALE DIN NISPORENI: “A fost simulat şi un incendiu într-o clădire, care la fel a fost lichidat cu succes. Scopul acestor aplicaţii este de a ridica nivelul de pregătire atât a copiilor, cât şi al profesorilor pentru a acţiona în eventuale situaţii excepţionale.Totodată, ridicarea disciplinei în asemenea cazuri pentru a evita haosul şi a putea lichida consecinţele fără pierderi.”

Asemenea exerciţii de simulare au mai fost desfăşurate în comuna Cioreşti acum 8 ani. Primarul susţine că pentru a face faţă unei situaţii de risc, membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din localitate vor face instruire.

 VALERIU GUŢU, PRIMARUL COMUNEI CIOREŞTI: “Acum avem mai multă tehnică în dotare unde putem să reacţionăm la intervenţia în situaţii de calamităţi naturale. În schimb, spre regret avem mai puţine persoane care ar putea să intervină, fiindcă lumea este plecată peste hotare. Reieşind din resursele umane pe care le avem îi vom instrui pe cei care îi avem. „

Pompierii vor organiza astfel de simulări şi în luna ianuarie a anului viitor în comuna Şişcani din raionul Nisporeni, precum şi în alte localităţi.

 

 

 

 

Related posts

Înțelepciunea Paștelui Blajinilor: Cuvântul Parintelui Petru din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Bugetul pentru 2023 a fost votat în primă lectură pe fundalul criticilor opoziției

AlbasatTV, Nisporeni

Consiliul raional Nisporeni organizează concursul „Cel mai bun antreprenor din sectorul ÎMM”

AlbasatTV, Nisporeni