Numărul bolnavilor de diabet zaharat a crescut în acest an în raionul Nisporeni faţă de anul trecut. În prezent, la evidenţa medicilor se află 1807 de pacienţi care suferă de această boală, cifra fiind în creştere cu 164 de persoane comparativ cu 2018. De asemenea doi copii sunt afectaţi de diabet. Din numărul total de bolnavi, 392 de pacienţi sunt dependenți de insulină.
Diabetul zaharat este o boală cronică.Aceasta se dezvoltă în cazurile în care pancreasul nu produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge, sau când organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina pe care o produce. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. Medicii atenţionează că diabetul zaharat creşte riscul bolilor cardiace şi de accident vascular cerebral.
GALINA COZARU, MEDIC ENDOCRINOLOG AL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “La moment, la evidenţă sunt în jur de 1807 de pacienţi cu diabet zahart, dintre care 2 copii. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut 1643 de pacienţi cu diabet zaharat au fost. În cadrul diabetului zaharat de tip 2 evoluţia asimptomatică în timp poate să fie de 2,3,4 ani, deci glicemiile sunt ridicate, însă clinica apare atunci când apar complicaţiile tardive. El poate să se adreseze cu o rană la deget, la picior sau scade vederea. Deci setea, urinările excesive apar atunci când sunt complicaţiile la diabetul zahart tip 2. Glicemia mai mare de 7 pe nemâncate asta vorbeşte despre un diabet zaharat sau ocazional, pe parcursul zilei 11,1 milimon la litru, atunci este diabet zaharat.”
Cazurile de diabet zaharat crescde la an la an.Medicii spun că numărul este și mai mare, asta pentru că unii nici nu știu că sunt bolnavi.
”Anual, primar sunt depistaţi cu diabet zaharat 170 de pacienţi. Primar depistaţi anul acesta pe zece luni avem în jur la 175 comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut 170. Puţin e în creştere. Dacă am lua anul 2017 erau 1493, adică de la an la an creşte numărul cazurilor de diabet zaharat.”
Cel mai des sunt afectate persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 ani. De asemenea boala apare la persoanele obeze, în urma stresurilor puternice sau se transmite genetic.
GALINA COZARU, MEDIC ENDOCRINOLOG AL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “Cauzele diabetului zaharat variază în dependenţă de tipul diabetului. Avem trei tipuri: diabet zaharat de tip 1 care se întâlneşte preponderent la copii, la persoanele tinere. La acest tip de diabet este predispoziţia ereditară. Ca rezultat al unor infecţii virale se distrug celulele beta pancreatice care secretează insulina. Deci la aceşti pacienţi apare o insuficienţă absolută de insulină. Diabet zaharat de tip 2 se intâlneşte la persoanele de vârsta a doua după 40-45 de ani. Ca factori de risc este predispoziţia ereditară, dacă unul dintre părinţi a făcut diabet, atunci probabilitatea este de 50 la 50, adică un copil poate să aibă, unul nu. La fel ca factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 este excesul ponderal, adică obezitatea. Al doilea este sedentarismul, fumatul, stresul cronic, femeile care au născut copii macrosoni, adică cu o greutate mare, femeile care au făcut diabet gestaţional în timpul sarcinii.”
Ion Moldovan este specialist în medicină. Chiar şi aşa, boala nu ţine cont de specialitate sau de statutul persoanei. Acum trei ani, medicul a descoperit că suferă de diabet de tip 2. În aceste condiţii, bărbatul a renunţat la anumite obiceiuri pe care le avea, dar şi respectă un regim alimentar.
ION MOLDOVAN,FELCER NARCOLOG, PACIENT: ” – În tot acest timp, probabil ţineţi un regim alimentar. Care ar fi acesta?- Dieta. Terciuri, exlud grăsimile, dulciuri nu, aluat nu, câte puţin de tot şi la timp. Trebuie de respectat dieta, asta e principalul. Nu beau, nu fumez. Dacă vrei să trăieşti trebuie să ţii verdictul acesta. La mine sunt blocate arterele fermorale, amândouă.”
Iar Natalia Cebotari în vârstă de 64 de ani a fost diagnosticată cu diabet zaharat acum 10 ani. Pentru a înfrunta uşor boala, femeia administrează zilnic pastile.
NATALIA CEBOTARI, PACIENTĂ: “Mă simt rău. Zahărul în sânge este ridicat. Eu beau pastile. Simt gura uscată, urinare frecventă noaptea. Dulce nu mănânc, făinoase tot nu mănânc, grăsimi nu mănânc.”
Specialiștii susţin că, diabetul zaharat poate fi prevenit prin alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea greutății corporale normale, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.La nivel global, aproape 400 de milioane de oameni sunt afectaţi de această boală. La 14 noiembrie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. Cu acest prilej, la Secţia Consultativă aSpitalului Raional Nisporeni, doritorii îşi vor putea testa gratuit glicemia.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://ok.ru/profile/564484387545
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/