Portal de știri
Societate

Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România

Unirea cu România este cel mai plauzibil scenariu pentru viitorul Republicii Moldova. Potrivit directorului Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, statul Republica Moldova, pe termen lung, nu are resurse proprii pentru a supraviețui, iar unica soluție este unirea cu România. În cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN, directorul IPP a menționat că războiul din Ucraina ar putea dura încă cel puțin câțiva ani, iar în Republica Moldova mereu vor exista cetățeni nostalgici după URSS care vor justifica acest război și vor susține Rusia în încercarea sa barbară de a-și restabili vechile teritorii.

Potrivit directorului Institutului pentru Politici Publice, sondajele de opinie arată că o parte dintre cetățenii Republicii Moldova justifică agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, menționând că armata rusă „apăra regiunile Donbas și Lugansk din Ucraina”. De asemenea, potrivit sondajelor de opinie, o parte considerabilă a societății consideră că NATO și țările occidentale nu trebuie să ajute Kievul în acest război.

„Primul război în care Rusia a avut succes este cel împotriva Republicii Moldova, a urmat războiul din 2008 asupra Georgiei, cel din 2014 în care a ocupat Crimeea și războiul din 2022. În sondaje, la întrebarea dacă Ucraina trebuia să fie ajutată de NATO în acest război, au răspuns afirmativ 11% dintre respondenți. 33% dintre respondenți au spus că este suficient că NATO și țări din Vest au livrat Ucrainei armament. În total, 44% dintre respondenți susțin ajutorul acordat Ucrainei, fie cred că NATO trebuia să intervină. Pe de altă parte, 31% dintre respondenți spun că Ucraina trebuia lăsată în pace, alți peste 20% dintre respondenți nu au avut un răspuns. Aceste cifre sunt răspunsul la întrebarea dacă sunt moldovenii sau nu nostalgici după perioada sovietică”, a spus directorul Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Potrivit directorului IPP există mai multe scenarii privind evoluțiile războiului din Ucraina. Arcadie Barbăroșie și-a exprimat convingerea că Ucraina va câștiga în lupta cu Rusia, chiar dacă ar putea înregistra pierderi considerabile, războiul transformându-se în unul de uzură.

„Rusia are în Moldova multe surse de informare care sunt foarte puternice prin intermediul cărora își formează populația care o susține. Dar există și nostalgici, care chiar dacă nu ar fi avut surse de informare, oricum ar fi zis că este bine să Rusia a atacat Ucraina. Primul scenariu ar fi că Ucraina câștigă războiul pornit de Rusia.  Ucraina se va opri atunci când vor fi refăcute frontierele din 1991 sau se va opri cedând o parte din teritorii, dar nu va renunța la Crimeea. Pentru că Crimeea este foarte importantă pentru ei. Mai există scenariul potrivit căruia războiul va continua, Rusia va lovi cu rachete și va bombarda Ucraina. Deci, e vorba de un război care va continua câțiva ani”, a spus Arcadie Barbăroșie.

Pe termen lung, singura modalitate a Republicii Moldova de a se dezvolta și progresa este unirea cu România, crede expertul. Potrivit lui, în lipsa surselor proprii și în condițiile în care Republica Moldova supraviețuiește doar din împrumuturi, reunirea cu România se va produce într-un viitor previzibil.

„În Republica Moldova nostalgicii după Uniunea Sovietică vor continua să existe, dar cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România, pentru că nu văd din ce resurse ar putea exista Republica Moldova. Uitați-vă ce fac tinerii noștri după absolvirea liceului, marea majoritate pleacă să învețe peste hotare”, a mai spus directorul IPP.

Dezbaterea la tema „Evoluția războiului ruso-ucrainean și influența acesteia asupra nostalgiei după URSS” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Related posts

Жизнь молдаван в Италии во время пандемии

Albasat

Acțiunile antiepidemice care s-au organizat în Moldova au fost haotice, doctor în medicină

Albasat

Sunt lansate negocieri în vederea implementării proiectului deşeurilor solide

Albasat

Leave a Comment