Portal de știri
Fără categorie

Asigurarea energetică a țării, pe agenda Consiliului Suprem de Securitate

Subiectul asigurării energetice a Republicii Moldova a fost discutat miercuri, 26 iunie, în ședința Consiliului Suprem de Securitate.Potrivit președintelui țării, Igor Dodon, membrii CSS au discutat despre achizițiile de energie electrică din afara țării și au solicitat informații suplimentare privind livrările de la Cuciurgan, transmite IPN.

Consiliul a discutat tranzacția de vânzare a activelor Union Fenosa către un nou proprietar. Iar conducerea ANRE i-a informat pe membrii CSS despre formarea tarifelor la energia electrică și gaze. „Anul trecut conducerea politică s-a implicat în privința stabilirii tarifelor și, pur electoral, a mers cu unele indicații. De aceea, ANRE-ul a redus tarifele înainte de alegeri”, a declarat Igor Dodon.

În cadrul CSS s-a discutat și despre categoriile de mărfuri asupra cărora există suspiciuni de contrabandă de proporții. Este vorba de anabolizante, chihlimbar, țigări și alcool etilic. Procuratura, CNA și SIS vir crea grupuri comune pentru a investiga aceste cazuri. „Toate schemele de contrabandă vor fi distruse, nu vor fi preluate de nimeni. Scopul nostru este ca banii să vină la buget”, a declarat președintele. Igor Dodon a mai spus că în curând e foarte probabil ca să fie schimbată conducerea Procuraturii Generale.

CSS a solicitat informații privind legalitatea construcției Arenei Chișinău și examinarea programului de dobândire a cetățeniei prin investiții. De asemenea, a solicitat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informații despre posibilele scheme de reexport prin acordarea certificatelor de origine moldovenească pentru produsele din alte țări. „Sunt unele mesaje în acest sens. Nu sunt volume mari. De exemplu, anul trecut s-au importat patru mii de tone de mere, pe când noi avem mere în Moldova”, susține președintele. Alte subiecte abordate în cadrul CSS țin de privatizarea unor terenuri în municipiul Chișinău și activitatea întreprinderilor monopoliste.

Igor Dodon susține că toate informațiile solicitate urmează a fi obținute în următoarele 10 zile, când va avea loc următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Related posts

Sute de generatoare de curent electric din Germania se îndreaptă spre Ucraina. Mii de oameni stau în frig și nu au electricitate

AlbasatTV, Nisporeni

Comisia Europeană cere pedepse cu închisoarea pentru cei care încalcă sancţiunile împotriva Rusiei

AlbasatTV, Nisporeni

Cum va fi vremea în primul weekend de iarnă. Ce spun meteorologii ?

AlbasatTV, Nisporeni

Croația scoate la licitație iahtul de 200 de milioane de dolari al lui Viktor Medvedciuk, aliatul ucrainean al lui Putin

AlbasatTV, Nisporeni

Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie 2023

AlbasatTV, Nisporeni

UE a plafonat preţul petrolului livrat de Rusia la 60 de dolari barilul. Cum se aplică sancțiunea

AlbasatTV, Nisporeni

Dobânzile din depozitele bancare ar putea fi impozitate cu 12%. Explicațiile ministrului finanțelor

AlbasatTV, Nisporeni

Stadioanele de fotbal de la șapte licee din capitală vor fi reconstruite

AlbasatTV, Nisporeni

Un caz de pestă porcină africană, înregistrat în raionul Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

O nouă reuniune în formatul 1+1, fără decizii

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment