Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae. Supranumit „Făcătorul de Minuni”, Sfântul Nicolae este cunoscut pentru credinţa şi bunătatea sa. Reprezintă un simbol al milosteniei şi al faptelor bune, transmite IPN.
De Sfântul Ierarh Nicolae în spațiul românesc se respectă nenumărate obiceiuri luând în considerație faptul că Ierarhul este o personalitate istorică ce marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Din acest moment, în incinta bisericilor încep a se cânta colinde.
Sărbătoarea Sfântul Ierarh Nicolae este o sărbătoare a bucuriei și a familiei. La această sărbătoare creștinii sunt încurajați să se unească împreună la masă, să facă fapte de milostenie nu numai între rudenii și prietenii, dar și celor care au nevoie de ajutor.
Tradiția spune că în această zi copii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri în ghetuțe, iar celor neascultători Moș Nicolae le-a pregătit nuieluşe.
Sfântul Nicolae este prăznuit de două ori pe an, iarna şi vară. Iarna (6/19 decembrie) se pomeneşte mutarea lui Sfântul Nicolae în împărăția Domnului, iar vara (9/22 mai) mutarea moaştelor de la Mira, Turcia, în oraşul Bari din Italia.
Sfântul Ierarh există și în conștiința altor popoare, cum ar fi Germania, Franța, Spania, Portugalia, Italia.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan