Ziua internaţională fără pungi de plastic (#InternationalPlasticBagFreeDay) are scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la impactul pungilor de plastic asupra mediului de a promova soluţii mai durabile.
Aproximativ 500 de miliarde de pungi de plastic sunt folosite la nivel global. Poluarea cu plastic este o catastrofă globală şi, din păcate, este provocată de om. Acest lucru are un efect extrem de dăunător asupra mediului, asupra faunei sălbatice şi chiar asupra sănătăţii umane.
Pungi pe care le luăm de la comercianţi sunt folosite pentru o perioadă incredibil de scurtă, de obicei sub 25 de minute, şi sunt apoi aruncate. Pungile de plastic rămân în lume timp de 100-500 de ani înainte de a se descompune complet şi, prin urmare, au un impact profund asupra mediului nostru.
Ziua internaţională fără pungi de plastic (#InternationalPlasticBagFreeDay), sărbătorită la 3 iulie, a fost creată de Bag Free World. Aceasta a fost creată ca o iniţiativă la nivel mondial cu scopul de a scăpa de utilizarea unică a pungilor de plastic în întreaga lume. Este vorba despre promovarea conservării mediului înconjurător, încurajându-ne pe toţi să nu mai folosim pungi de plastic şi să căutăm în schimb alternative mai ecologice.
Ambalaje folosite pe scară largă în ultimele decenii, acestea au devenit o permanentă sursă de poluare masivă a mediului înconjurător. Ajunse în ape, acestea sunt înghițite de pești, broaște țestoase și alte animale marine, punându-le viețile în pericol.
În 2015, Parlamentul European le-a cerut statelor membre ale UE să reducă prin lege utilizarea pungilor de plastic.