Inspectoratul de Poliție Nisporeni a desfășurat o ședință de lucru pe un subiect de actualitate și de o mare importanță. Este vorba despre cazurile de violență în familie. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai IP Nisporeni, reprezentanți ai Biroului de Probațiune Nisporeni și reprezentanți ai autorităților locale.
În sală au fost prezente mai multe persoane care stau la evidența autorităților ca fiind drept agresori familiali, persoane care au avut ordonanță de protecție, dar și persoane care au încălcat ordonanța de protecție. Au fost prezente și persoane care au avut ordine care stabileau anumite restricții, necesare și obligatorii de a fi respectate.
Scopul ședinței a fost de a informa agresorii familiali despre neadmiterea cazurilor sau situațiilor care duc la suferința unor membri ai familiei și de a-i face să renunțe la aplicarea violenței, a bătăilor, strigătelor sau numirilor cu cuvinte necenzurate.
Reprezentanții IP Nisporeni au remarcat, în debutul ședinței, că printre din cauzele principale care duc la violența în familie sunt băuturile alcoolice, care duc la apariția conflictelor și este necesară intervenția poliției, pentru a aplica măsuri de siguranță pentru protecția victimelor violenței în familie.
„Vrem să ajungem la conștiința voastră și să înțelegeți că nici pentru noi nu este ușor atunci când trebuie să vii și să aplici legea, dar dacă voi v-o faceți cu mâna voastră noi nu avem decât să ne facem meseria, așa cum o știm mai bine”, au menționat reprezentanții IP Nisporeni.
La rândul său, Șoimu Maria, șefa Biroului de Probațiune Nisporeni, a prezentat un șir de date statistice. Potrivit datelor prezentate, în 2021 la Biroul de Probațiune au parvenit 40 de ordonanțe de protecție, acte prin care victimelor violenței în familie li se aplică măsuri de protecție. Câteva dintre acestea nu au fost respectate, respectiv pe numele persoanelor au fost deschise dosare penale.
În prima jumătate a acestui an deja au parvenit 40 de ordonanțe de protecție. Șoimu Maria a remarcat faptul că IP Nisporeni lucrează cu agresorii, astfel ca numărul ordonanțelor de protecție să scadă, iar agresorii să conștientizeze necesitatea de a renunța la aplicarea violenței.
La eveniment a fost prezent și Nicanor Ciochină, primarul comunei Boldurești, care a remarcat buna colaborare între primăria localității, IP Nisporeni și Biroul de Probațiune. Totodată, el a menționat că activitatea de astăzi este organizată pentru a-i ajuta, pentru ca relațiile din familie și societate să decurgă bine.
„Munca neremunerată este benefică, însă noi, autoritățile publice locale, ne dorim în primul rând familii sănătoase. La Boldurești, cu munca neremunerată am economisit foarte mulți bani din bugetul local, dar eu aș fi mai bucuros ca nimeni să nu fie pedepsit, tații să fie în familie și copiii să aibă liniștea pe care o merită. Scopul nostru nu e să vă facem viața mai grea, dar vor depunem eforturi pentru ca voi să reveniți în făgașul normal de trai”, a spus primarul.
La rândul său, Grigore Robu, primarul orașului Nisporeni, a remarcat importanța renunțării la obiceiurile neacceptate în lumea civilizată, precum bătaia.
„Vom depune efort ca aceste programe să meargă mai departe că nici băutura și nici bătaia din familie nu este o soluție. Trebuie să devenim o țară civilizată, trebuie să lăsăm deprinderile urâre. Noi vrem să venim în ajutorul vostru, dar nu o să reușim să vă ajutăm dacă voi n-o să vreți asta. Noi o să găsim pârghii ca să rezolvăm această problemă, dar vrem să o găsim împreună”, a declarat edilul.
Vicepreședintele Consiliul Raional Nisporeni Victor Tulbure, i-a încurajat pe cei prezenți în sală să se schimbe, dat fiind faptul că aceștia au încă o vârstă tânără.
„Nu trebuie să vă fie rușine pentru că sunteți aici, pentru că voi puteți să schimbați lucrurile, dar totul depinde de voi. Străduiți-vă să lucrați asupra voastră”, a declarat Tulbure.
Cei prezenți în sală au avut ocazia să adreseze întrebări reprezentanților autorităților, care la rândul lor au venit cu sfaturi și le-au recomandat agresorilor să-și reorganizeze modul de trai alături de familie.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție au dat asigurări că, dacă o să dea dovadă de comportament adecvat în familie și societate, agresorii familiali vor fi să fie radiați de la evidența autorităților.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă