Portal de știri
Societate

Avia Invest: Decizia de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului va fi atacată

Compania Avia Invest califică ca fiind ilegală decizia Curții de Apel Chișinău cu privire la rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău și anunță că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție. Compania mai menționează că „rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro”, transmite IPN.

„Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo. Cum poate instanța de apel să ia o decizie de reziliere a contractului de concesiune pe faptul presupusei lipsei de asigurări, dacă însăși asigurarea este valabilă în baza unei hotărâri judecătorești?”, arată într-un comunicat de presă al Avia Invest.

Compania menționează că ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată. „Asupra instanțelor s-au făcut presiuni politice, ceea ce reiese clar din numeroasele declarații ale liderilor de stat care au insistat cu orice preț să fie luate astfel de decizii, chiar și prin cauzarea de prejudicii statului”, se arată în comunicat.

„Atragem atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021. Dorim să reamintim autorităților că decizia arbitrajului de la Stockholm privind presupusa lipsă de investiții este o fantezie și o încercare de a reda drept adevăr o minciună. Arbitrajul internațional nu a stabilit absența investițiilor, doar că investițiile efectuate nu se încadrau în vreuna dintre convențiile internaționale. Această decizie a fost atacată cu recurs”, precizează compania.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat miercuri că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului, conform unei decizii a Curții de Apel Chișinău. Hotărârea este definitivă și executorie.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Dar compania a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.

Related posts

Cursul valutar oficial la 25.06.2020

Albasat

Marea majoritate a restricţiilor vor fi ridicate de la 1 iunie, Ion Chicu

Albasat

Președintele Dodon, pe Muntele Athos

Albasat

Leave a Comment