Portal de știri
Nisporeni Societate

„Bâlciul Olarilor”, la cea de-a 32-a ediție. Olar: „Ceramica este un martor al dăinuirii neamului nostru pe aceste meleaguri”

O nouă ediție a „Bâlciului Olarilor” s-a desfășurat la Nisporeni. Cei mai buni olari și ceramiști din țară s-au adunat în satul Iurceni pentru a-și expune lucrările – oale, vase decorative și o mulțime de suveniruri. Printre olarii prezenți la eveniment s-a regăsit și Zaharia Triboi, din satul Ciorești, unicul meșteșugar din țară care mai lucrează cu ceramica neagră.

„Fac doar ceramică neagră, cu care mă mândresc. Mulțumesc Domnului că mi-a dat darul acesta și mi-am pus zilele zălog să lucrez cu lutul. Mă rog doar sănătate să avem și să putem aduce bucuria asta la oameni cât mai mulți ani de acum înainte, să avem bucuria de a ne întâlni la sărbători de acestea frumoase cu meșteri, cu oameni frumoși și să avem bucuria de a ne promova meseria și lumea bună”, spune Zaharia Triboi.

Olarul a venit la bâlci cu mai multe tipuri de lucrări, care necesită multă muncă, iscusință și respectarea anumitor reguli, dat fiind faptul că ceramica neagră are decor și forme specifice.

„Vase decorative, suvenire, faimosul cocoș de Ciorăști, cocoșul negru, care este o creație a mea de prin anii 90. În anul 1992 a avut și marcă poștală. Ulcioare pentru vin, oale pentru sarmale, vaze decorative mari. Ne străduim să facem gama întreagă de vase pe care să o aibă omul acasă și să se bucure de ele. 

N-am fixat ca să zic exact cât timp lucrăm, dar una e că lucrăm la roată, pregătim lutul, lucrăm la roată, pe urmă dacă s-a uscat trebuie s-o șlefuim, s-o decorăm, o punem la cuptor, o scoatem, o mai spălăm și iată în rezultat iese un vas frumos.

Mă strădui să fac ceramica neagră anume respectând toate regulile care sunt pentru ceramică și anume pentru ceramica neagră decorul ei specific, formele. Asta ne leagă tradițional de ceea ce făceau meșterii înainte. Noi putem să adăugăm un element, două, dar care să nu fie banal, să nu stricăm mai mult decât vrem să facem. Ne străduim să respectăm niște canoane”, susține olarul.

Zaharia Triboi susține că este important să fie păstrat aspectul vechi al lucrărilor din ceramică, care este strâns legat de rădăcinile neamului nostru.

„Ceramica noastră neagră a reprezentat Moldova la multe expoziții internaționale, anume bazându-se pe faptul ăsta – duhul ei tradițional, să nu o banalizăm, dar să o păstrăm în haina ei cea veche și s-o facem așa ca să vadă lumea că avem niște rădăcini vechi pe pământul acesta și le respectăm, deoarece ceramica este un document care rămâne pentru urmași. Și noi am primit acest document de la străbunii noștri tot anume prin ceramică. Hârtia, lemnul se distrug, dar ceramica rezistă. Ea este direct un martor al dăinuirii neamului nostru pe aceste meleaguri. Este frumos că ceramica neagră moldovenească diferă de alte ceramici negre anume prin decorul ceramicii. Asta pe noi ne face meșteri deosebiți. Ne străduim să păstrăm tradiția”, afirmă olarul.

Prețurile lucrărilor meșterului variază în dependență de tipul lucrării.

„De la 40 în sus. Ajunge și la două-trei sute. Un vas decorativ mare costă mult mai scump”, spune Zaharia Triboi.

La eveniment a fost prezent și Ion Teleman, fost primar al satului Iurceni, Nisporeni. Acesta a apreciat modul cum a fost organizat evenimentul și a accentuat faptul că prin această tradiție, localitatea își reafirmă identitatea.

„Privitor la Bâlciul Olarilor, ediția a 33-a, am niște impresii foarte plăcute. În primul rând aș vrea să menționez administrația publică locală, în frunte cu primarul Ion Bocan, și toți cei din primărie, de la cultură, din profesori, ne-am implicat cu toții. Mă bucur că am revenit la această tradiție frumoasă, că vin mulți vizitatori, cumpărători, fac cunoștință cu frumoasa lume a ceramicii. Ceramica care este adusă la expoziție pentru vânzare este adevărată operă de artă. Prin această tradiție ne înveșnicim.

Iurceniul, de la 1429, o localitate veche, de răzeși români, îndreptățește, și prin această tradiție, numele vechi, de răzeși, cu tradiții frumoase, și vom fi la acest izvor, Fântâna Mare, veșnici. Așteptăm să vină cât mai mulți vizitatori”, a spus fostul primar.

Festivalul „Bâlciul Olarilor” a ajuns la a 32-a ediție. Evenimentul se organizează anual în a doua duminică a lunii septembrie.

Related posts

Comisia Europeană propune 31 de miliarde de euro sprijin pentru companii private afectate de pandemie

Albasat

Cursul valutar oficial la 28.07.2020

Albasat

Концепция модернизации Центрального рынка была принята КМС

Albasat

Leave a Comment