Portal de știri
Societate

Banca Mondială estimează că prețurile la energie vor scădea cu 11% anul viitor. Ce mai arată raportul ?

Preţurile energiei vor scădea cu 11% în 2023, după o creștere de 60% în acest an din cauza invaziei ruse din Ucraina, a prognozat miercuri Banca Mondială, care a precizat că o creştere economică mondială mai lentă, precum şi restricţiile impuse în China din cauza pandemiei de COVID ar putea duce la o diminuare şi mai mare a prețurilor, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Banca Mondială subliniază însă că, în ciuda acestei moderări, preţurile la energie vor fi totuşi cu 75% peste media lor din ultimii cinci ani. Conform celui mai recent raport Commodity Markets Outlook, publicat miercuri de Banca Mondială, preţul mediu al unui baril de ţiţei ar urma să fie de 92 de dolari în 2023, pentru a scădea până la 80 de dolari în 2024. Cu toate acestea, va fi cu mult peste media multianuală de 60 de dolari.

Prognoza instituţiei financiare internaţionale mai arată că exporturile de petrol ale Rusiei ar putea să scadă până la două milioane de barili pe zi ca urmare a embargoului avut în vedere de Uniunea Europeană asupra petrolului şi gazelor naturale din Rusia, la care se vor adăuga şi restricţiile care vizează transporturile de petrol şi gaze ruseşti, embargou care ar urma să intre în vigoare pe 5 decembrie.

Autorii raportului au calculat că deprecierile monetare au făcut ca aproape 60% din economiile emergente şi în curs de dezvoltare care importă petrol să se confrunte cu o majorare a preţului petrolului în monedele locale, după invazia rusă din Ucraina.

Atât preţurile la gaze naturale, cât şi cele la cărbune sunt prognozate să scadă în 2023, faţă de valorile record atinse în 2022, însă preţurile la gaze în Europa ar putea fi de aproape patru ori mai mari decât media lor din ultimii cinci ani.

Related posts

Новые уходы из ДПМ. Реакция партии

Albasat

Selecționata Moldovei va susține un meci amical în compania naționalei Italiei

Albasat

Doi bărbați riscă sancțiuni după ce au mințit la spital că au revenit din Italia

Albasat

Leave a Comment