Încă un proiect de eficienţă energetică a fost realizat cu succes la Nisporeni. Este vorba de două bănci inteligente, cu panouri fotovoltaice încorporate pentru alimentarea cu energia solară, în parcul central al oraşului Nisporeni, în faţa Morii de vânt, fiind unicele de acest fel din Republica Moldova.
„Trăim în era tehnologiei, într-o eră în care internetul, conectarea la reţeaua mondială, este una accesibilă şi utilizată de noi. Sarcina şi scopul nostru a fost să facem din parcul central Nisporeni un proiect inovativ. Când am prezentat acest proiect Consiliului de Administrare a Agenţiei de Eficienţă Energetică, părea unul de nerealizat.” a spus Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni.
Agenţia de Eficienţă Energetică își dorește ca acest proiect să motiveze Administrația Locală a mai multor localități, pentru a transforma spațiile publice în medii moderne, conectate și autosustenabile prin produse inovatoare, care să îmbunătățească calitatea vieții tuturor cetățenilor. Alexandru Ciudin, şeful Agenţiei, mărturiseşte că este mulţumit de rezultatul proiectului şi că oraşul Nisporeni devine tot mai inovativ şi eficient energetic.
„Creşterea populaţiei în oraşe va face o presiune asupra resurselor naturale, asupra apei, asupra energiei şi asupra altor servicii, care, în esenţă, duc la prosperitatea şi durabilitatea oraşului. Ce este un oraş inteligent? Un oraş inteligent este un oraş în care serviciile tradiţionale utilizează tehnologiile şi inovaţiile în telecomunicaţii, este un oraş în care există iluminat public stradal, o gestionare corectă a deşeurilor, spaţii publice securizate, iar toate aceste utilităţi contribuie la creşterea vieţii cetăţenilor în oraş.” a menționat Alexandru Ciudin, şeful Agenţiei de Eficienţă Energetică.
Caracteristicile de bază ale băncii inteligente sunt încărcătoarele pentru încărcarea diferitor tipuri de dispozitive (este echipat cu două ieșiri USB cu lumină ambientală albastră pentru încărcarea oricărui tip de dispozitiv folosind un cablu USB). Are un încărcător wireless integrat în suprafața sticlei acrilice, care permite încărcarea fără utilizarea unui cablu și este conectată la o platformă de control pe care sunt monitorizate analizele de utilizare a băncii.
Aceste proiect a fost realizat datorită Agenţiei de Eficienţă Energetică, autoritate administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii care are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice