ALBASAT
Moldova Plus

Banii nu pot înlocui dragostea părintească

Go to the profile of Moldova Plus

Republica Moldova este o tara de emigratie. Potrivit statisticilor neoficiale, un milion din populația aptă de muncă este  plecata peste hotare. Migratia are un impact social major, afectand negativ copiii ramasi acasa. Copiii rămași singuri suferă din cauza lipsei de afecțiune părintească și a comunicării cu aceștia, fapt ce generează anumite efecte sociale nedorite. Copiii din Nisporeni, ai caror parinti sunt plecati peste hotare, spun ca nimic nu poate înlocui dragostea de părinte, nici chiar o conversație prin Skype.

 Gabriela PROFIRE, elevă: „Părinţii mei au fost plecaţi peste hotare  aproape doi ani. Plecarea lor  m-a afectat foarte mult, atît emoţional cît şi  moral. Eu  aveam grijă de sora mea mai mica, fapt care m-a determinat să fac multe sacrificii, mi-am limitat ieşirile cu prietenii, am stat  foarte mult acasa, încercînd să-i ofer  o copilărie fericită ca  să nu  simtă lipsa părinţilor. Am fost nevoită să stau pînă tîrziu să-mi fac  temele pentru  a doua zi, făceam singură absolut  toate activitatile ce ţin de casă,  am fost nevoită să ţin  multe chestii in interior, deoarecere nu aveam cu cine comunica. Vorbeam cu părinţii pe internet, dar nu este acelaşi lucru.”

Mihai POPA, elev: „Consider că plecarea părinţilor peste hotare este  un fenomen neplăcut pentru orice copil.   Mă afectează si pe mine  lipsa parintilor, deoarece nu le simt dragostea, grija şi susţinerea morală la tot ce face mama pentru noi.  Eu imi  vreau parintii lîngă mine  ca să mă simt fericit şi împlinit.”

 

 

Vlad MIŞCOI, elev: „ Eu îmi planific timpul  în asa măsură că  să pot avea grijă şi de casă  şi să fiu un elev sîrguincios”.

 

 

Profesorii sunt de parere ca acesti copii sunt expusi la multiple riscuri: traume emotionale, izolare, apatie, rezultate scolare mai scazute, comportament delicvent, fiind expusi chiar riscului de abandon. In aceste conditii lipsa interventiei din partea institutiilor statului sau a comunitatii poate afecta pe termen lung personalitatea copilului. Desi copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate au o situatie materiala mai buna, acestia manifesta adesea un comportament antisocial.

Maria POPESCU,  profesoara:  “Este bine  ştiut  că familia este  nucleul, pilonul unei societăţi durabile  şi sănătoase. Respectiv, familia, şcoala, copilul formează un triunghi  indispensabil  care permite ca această stabilitate  şi durabilitate să dureze în timp,  însă din păcate astăzi foarte mulţi  părinţi pleacă peste hotare la muncă  şi copiii raman  mai împovăraţi cu grijile şi treburile casnice, mai obosiţi şi suferă în tăcere  pentru că simt lipsa părinţilor,  a sfaturilor, a mângâielilor lor. Din aceasta cauza observăm o lipsă de interes  față de carte  şi eu cred că această situaţie necesită o rezolvare cît mai rapidă.”

25% dintre elevii care isi fac studiile la liceul Teoretic „Mircea Eliade„  din or. Nisporeni au parintii plecati peste hotare. Vasile Vacari, directorul liceului sustine ca in cazul copiilor ai caror parinti se afla plecati la munca in strainatete creşte riscul de a se înregistra situații ce pot conduce la probleme legate de procesul de educație: au rezultate mai slabe, acumulează mai multe absențe, au mai des nota scăzută la purtare şi corigențe.

Vasile VACARI,  directorul L.T.” Mircea Eliade” : „ O  problemă actuală, care este specifica  pentru toate instituţiile de învăţămînt  şi pentru Liceul Teoretic „Mircea Eliade” este lipsa părinţilor în educaţia copiilor.  Un parteneriat sănătos între  şcoală, părinte si profesori ar da nişte rezultate foarte bune.  Din cei  600 de elevi care invata la liceu,  avem 150 de elevi care sunt fără părinţi. Grav este faptul  ca  nu avem cu cine comunica în educaţia copiilor,  este o situaţie dificilă deoarece  lipsa părinţilor duce şi la rezultate şcolare mai scăzute.  Părinţii deseori aleg partea financiară  dar   nu se uită la partea spirituală, la educaţia copiilor.”

Principalele efecte  pozitive ale migratiei sunt legate de bunăstarea elevilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate. În cele mai multe cazuri, migrația părinților determină o creştere a nivelului de trai al copilului rămas  acasă. Mai multe situații au  arătat ca veniturile din străinătate sunt folosite în mare parte la îmbunătățirea condițiilor de trai şi la înzestrarea cu bunuri de folosință îndelungată. Se remarcă de exemplu faptul că în cazul copiilor cu părinți plecați în prezent, procentul celor care au telefon mobil este mai mare decât în cazul copiilor fără părinți plecați. Computerele şi consolele de jocuri video sunt mai frecvente în gospodăriile de migranți decât în celelalte. Şi alte bunuri personale pe care leam putea considera specifice vârstei (bicicletă, mp3 player sau Ipod, role) sunt deținute întro măsură mai mare de copiii de migranți în comparație cu ceilalți.

Dincolo de bunăstarea materială, copiii de migranți, în special cei cu ambii părinți plecați, tind întro pondere mai mare să aibă experiența unor călătorii în străinătate comparativ cu ceilalți copii.

Related posts

”A cincea rubrică”: multiculturalismul în oameni

Albasat

Curajul de a investi în Moldova banii câștigați peste hotare

AlbasatTV, Nisporeni

PUNGA DE PLASTISC VERSUS CEA DE HÂRTIE: EFECTELE ASUPRA MEDIULUI

Leave a Comment