ALBASAT
Societate

Beneficiarii de pensii internaționale sunt chemați să prezinte certificatele de viață

Casa Națională de Asigurări Sociale solicită prezentarea certificatelor de viață de către beneficiarii de pensii stabilite în baza acordurilor internaționale în domeniul securității sociale. Persoanele care domiciliază pe teritoriul altui stat și beneficiază de pensie pentru stagiul de cotizare realizat în Republica Moldova sunt obligate să prezinte anual în adresa CNAS un certificat de viață, nu mai târziu de 31 decembrie a anului de gestiune, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, din 688 de beneficiari de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania numai 471 de persoane au prezentat în adresa CNAS certificate de viață. Transferul pensiei pentru 217 beneficiari a fost suspendat la 1 ianuarie 2020 și poate fi reluat (de la data suspendării) numai cu condiția de prezentare a certificatului prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viață.

Certificatul de viață poate fi descărcat de pe pagina oficială a CNAS și va fi prezentat personal de solicitant la oficiul central sau la orice casă teritorială de asigurări sociale.

Beneficiarii de pensii stabiliți permanent pe teritoriul altui stat contractant au dreptul să se adreseze la instituția competentă a statului de domiciliu, solicitând confirmarea prin ștampila instituției competente a acestui stat și semnătura persoanei responsabile că certificatul de viață a fost semnat și datat personal de către beneficiarul pensiei.

Related posts

Vlad Kulminschi: Autonomia găgăuză nu va fi gestionată de Evghenia Guțul, ci de elitele locale

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 07.12.2021

Albasat

Bărbat condamnat la 14 ani de închisoare pentru violență care a dus la decesul mamei sale

Albasat

Leave a Comment