Cazurile de infecţii cu transmitere sexuală cresc în Republica Moldova în fiecare an. Deşi educaţia sexuală este predată în şcoli de către medici şi deşi aceştia merg în şcoli pentru a informa tinerii, totuşi, puţini se decid să meargă la medic în astfel de cazuri, mulţi dintre ei încercând să se vindece singuri. Unul din virusurile cu transmitere sexuală, foarte periculos, este virusul HIV-SIDA. Care sunt simptomele şi prin ce se caracterizează activitatea acestuia ne-a relatat Vsevolod Semionov, medic obstetrician-ginecolog.
„Virusul acesta atacă celulele din organismul omului, care ne apără, anume limfocitele. Le atacă, ele nu se dezvoltă şi organismul rămâne ca o ţară fără soldaţi. Vine cineva, de îndată o cucereşte şi o distruge. Intră alţi microbi şi distrug ce este mai slab, unul are pneumonie şi moare, altul intestinele, diaree, altul articulaţii şi multe altele„, explică Vsevolod Semionov, medic obstetrician-ginecolog.
Care sunt cauzele dezvoltării unor forme grave de boală şi de ce tinerii nu se adresează la medic, a relatat medicul obstetrician-ginecolog: „Nu se tratează la timp, socot bolile acestea ruşinoase, le este ruşine să spună părinţilor, le este ruşine să se adreseze, se tem că va afla cineva, dar noi ţinem în secret toată informaţia aceasta, nu spunem la nimeni şi dacă sunt aşa pacienţi numaidecât să se adreseze„.
Aceste boli pot avea urmări destul de grave, subliniază medicul Semionov: „Dacă nu tratezi aceste boli, ele fac complicaţii: stricături la uretră, pot ajunge la prostată, apar dureri în regiunea perinială, în regiunea sacrală, au complicaţii cu urinatul. Când sunt mai în vârstă pot să dezvolte chiar şi cancer, drept urmare„.
Deşi multe din aceste boli sunt considerate de către pacienţi inofensive, nu este aşa. Acestea au un mecanism de infectare şi evoluţie complex, specific doar tipurilor de boli transmisibile pe cale sexuală.
„Acestea sunt boli care, sângele formând anticorpi, începe a lupta însuşi cu organismul. Şi dacă structura moleculară la diferite bacterii este asemănătoare cu cea a articulaţiilor, cartilajul şi ţesutul care înconjoară articulaţiile, organismul luptă cu aceşti microbi şi începe a lupta cu articulaţiile„, mai susține medicul Semionov.
Printre cele mai des întâlnite boli transmisibile sexual în Republica Moldova sunt Sifilisul, Gonoreea, Chlamidia, Tricomonaza, HIV-SIDA şi herpesul genital. Lider în această categorie este Sifilisul, fiind depistate circa 100 de cazuri de infectare la 100 de mii de persoane, adică unul dintr-o mie de oameni. Medici recomandă adresarea rapidă la medic, la apariţia primelor simptome, sau în caz că persoana nu este încrezută de siguranţa sa în urma actului sexual.
- ANRE a amânat ședința la care urma să aprobe tarife majorate la gazele naturale
- Planul Gazprom pentru 2025 nu prevede tranzitul prin Ucraina către Europa, surse
- Peste 9 milioane de euro, suportul financiar al Danemarcei pentru Moldova în 2024
- Cursul valutar oficial la 27.11.2024
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze