ALBASAT
Societate

Boris Bechet: Trebuie să avem grijă de casa care se numește Republica Moldova

În ajunul celei de-a 29-a aniversari a Independenței Republicii Moldova, IPN adună gândurile celor care au ceva de spus despre acești ani, despre țară despre societate. Gândurile actorului Boris Bechet la 29 de ani de Independență:

„În casa aceasta, care se cheamă Republica Moldova, trebuie de făcut ordine, trebuie de împrospătat – de dat cu var, de măturat în curte, de avut grijă de copii, de vârstnici, de cei mai neputincioși, astfel ca să ne fie drag nouă să trăim aici”, spune actorul. Boris Bechet afirmă că țara suntem fiecare din noi și, așa cum ne vom comporta, așa va fi țara.

Boris Bechet își amintește că, după ce a trăit în acel imperiu sovietic, la fel ca altă multă lume, avea așteptări. Și, deși nu este adeptul să se întoarcă în acea perioadă, spune că au fost și lucruri bune, legate de o predictibilitate, de exemplu în ceea ce ține de asigurarea cu o locuință. Însă erau și lucruri foarte proaste: după o maioneză sau hrișcă trebuia să umbli cu zilele.

Actorul menționează că atunci nu exista atâta fluctuație de cadre. Acum sunt alte posibilități. Dacă persoana nu are o leafă cum se cade, pleacă în altă parte sau chiar în altă țară. Boris Bechet a dat exemplul medicilor, care învață la facultate și apoi toată viața studiază, pentru că medicina e un domeniu mereu în dezvoltare. După studii, se angajează și au un salariu de cinci-șase mii de lei. Și situația este destul de complicată, pentru că trebuie să plătească o gazdă, își întemeiază o familie. În aceste condiții, un medic se vede nevoit să plece sau să apeleze la metode mai puțin creștine pentru a se putea întreține.

În opinia sa, societatea, oamenii, nu a ajuns capitaliști ca lumea, cum sunt cei din Europa. „Era un personaj la Matcovschi, Ioan Vodă cel Cumplit, care spunea că o țară trebuie condusă întâi și întâi cu cap și pe urmă cu inima”, a mai spus Boris Bechet. Potrivit lui, ar trebuie să existe mai mult limbaj comun și la nivel politic. Și atunci când vine vorba de interesele cetățenilor, ale statului, trebuie să se unească toate forțele, indiferent că sunt la putere sau nu.

Actorul este optimist și crede că lucrurile merg încet spre bine. Republica Moldova este susținută de Uniunea Europeană, de România și de alte state. Și pandemia a schimbat cumva societatea, de exemplu, chiar și în ceea ce ține de organizare petrecerilor, care au devenit mai restrânse, în familie, și nu se mai fac pentru fală.

În opinia sa, fiecare din noi trebuie să aibă grijă de casa care se numește Republica Moldova, astfel încât să fim mândri de țara în care trăim. Cu țara trebuie să te mândrești. Țara suntem noi. „Aveți grijă unul de altul”, este îndemnul actorului.

Boris Bechet

Boris Bechet este născut pe 7 februarie 1953, în satul Vadu-Leca, raionul Telenești. În perioada anilor 1971-1975 a studiat la Institutul de Arte din Chișinău. În anii 1977-1985 a jucat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, apoi a venit la Chișinău la Teatrul poetic, azi Teatrul „Alexei Mateevici”. Boris Bechet a debutat la studioul „Moldova-film” în anul 1983. A jucat în filmele lui: Vasile Pascaru, Nicolae Ghibu, Boris Conunov, iar un protagonist de forță rămâne a fi Strătan din filmul lui Valeriu Gagiu „Corbii prada n-o împart”. În anul 1991 devine artist. Boris Bechet este laureat al Premiului Național, ediția 2020.

Related posts

Raionul Nisporeni și județul Timiș: noi oportunități de colaborare și dezvoltare

AlbasatTV, Nisporeni

Expert britanic: Restricțiile de călătorie vin prea târziu pentru a opri varianta Omicron. „Închizi grajdul după ce calul a fugit”

Albasat

Rusia se confruntă cu o criză a forței de muncă. Cel mai mare producător de camioane vrea să folosească deținuți

Albasat

Leave a Comment