ALBASAT
Societate

Bugetul raionului Nisporeni va creste în 2020 cu peste 25 mln lei

În incinta Consiliului Raional Nisporeni au fost organizate audieri publice cu privire la examinarea proiectului de buget pentru anul 2020. Astfel, pentru anul viitor este prevăzut un buget de peste 169 de mln de lei, fiind în creştere cu mai mult de 25 de mln de lei faţă de anul 2019. Cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi către domeniul învăţămînt, căruia îi vor fi oferiţi peste 70 la sută din bugetul total.

VERA LAZĂR, ŞEFA DIRECŢIEI FINANŢE DIN CADRUL CR NISPORENI: „Proiectul bugetului raional pentru anul 2020 este propus pentru aprobare, la partea de venituri în sumă totală de 169 mln 430 de mii de lei faţă de suma de 143 mln 943 mii lei, aprobată în anul 2019.”
Pentru anul viitor sunt prevăzute venituri mai mari la bugetul raional, cu 700 de mii de lei mai mult decât în anul 2019.
VERA LAZĂR, ŞEFA DIRECŢIEI FINANŢE DIN CADRUL CR NISPORENI: „Veniturile proprii per total general  alcătuiesc suma de 6,9 mln de lei faţă de 7,6 mln de lei, aprobată în anul 2019. Este legat de faptul aprobării unei politici bugetar-fiscale cu modificări, care prevede către bugetul raional un alt cuantum de defalcare de la impozitul pe venit al persoanelor fizice.”
Domeniul învăţământ va beneficia în anul viitor de cele mai multe resurse financiare. Astfel, pentru acesta sunt prevăzute aproape 120 de mln de lei, cu circa 17 mln mai mult faţă de anul curent. De asemenea şi pentru asistenţa-socială sunt estimate cheltuieli pentru 2020 de peste 16 mln de lei, fiind în creştere cu 2 mln de lei faţă de anul 2019.
VERA LAZĂR, ŞEFA DIRECŢIEI FINANŢE DIN CADRUL CR NISPORENI: „Pentru Secţia adiministrativă auxiliară din Direcţia de Învăţământ, Tineret şi Sport, pentru transportarea elevilor din raion cu cele 11 unităţi de transport a fost estimată suma de 1,6 mln de lei. Aici sunt cheltuieli legate de salariul şoferilor şi celelate cheltuieli necesare pentru întreţinerea mijloacelor de transport- 778,2 mii de lei faţă de 704 mii lei, aprobat în anul  2019.”
Unii consilieri raionali n-au fost convinşi de cheltuielile prevăzute pentru anumite activităţi din anul viitor şi au venit cu propuneri.
IURII CĂRBUNE, CONSILIER RAIONAL AL PUN  „Dvs preconizaţi peste 400 de mii de lei pentru sărbătorirea a 40 de ani de la crearea raionului. Dar pentru Mănăstirea Vărzăreşti va fi un eveniment special, va sărbători 600 de ani, care este cea mai veche mănăstire. De mai multe ori am spus ca să facem o parcare acolo, dar şi mai multe lucruri. Însă dvs nu consideraţi asta important pentru creştinism, pentru dezvoltarea economică, turism.”
VASILE MĂRCUŢĂ,PREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI  „Când vine cineva cu iniţiative de implementare de la buget, noi suntem gata să-l susţinem, dar trebuie să vină iniţiativa din partea comunei Vărzăreşti.”
Proiectul bugetului raional pentru anul 2020 urmează a fi aprobat în două lecturi în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului raional, care va avea loc în data de 24 decembrie.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://vk.com/id524319409
https://ok.ru/profile/564484387545
https://twitter.com/AlbasatL/
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

Source: albasat.net

Related posts

Женщина скончалась от COVID-19

Albasat

Poliţia de Frontieră vine cu recomandări pentru aflarea în zonele cu acces restricţionat

Albasat

40 de titluri de manuale școlare noi sunt tipărite pentru acest an de studii

AlbasatTV, Nisporeni