Portal de știri
Fără categorie

Bunurile confiscate au adus anul trecut mai puțini bani în buget

Serviciul Fiscal de Stat a încasat, anul trecut, din comercializarea bunurilor confiscate puțin peste șapte milioane de lei, comparativ cu 22 de milioane în 2017. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Serghei Puşcuţa, directorul SFS, explică decalajul prin faptul că în 2017 la evidența SFS a fost transmisă valută străină în cantități considerabile.

Bunurile transmise SFS sunt confiscate prin intermediul instanțelor de judecată, care pronunță hotărâri în acest sens. Preponderent, sumele încasate provin din comercializarea valutei, mijloacelor de transport și a mărfurilor industriale. Ajung să fie comercializate și produse alimentare, băuturi alcoolice și produse de tutungerie confiscate.

Bunurile sunt propuse agenților economici spre comercializare în baza unui contract de consignație, fapt ce permite acestora să beneficieze de un comision la vânzare. În cazul în care agentul economic are statut de cumpărător, SFS comercializează bunurile în baza unui contract de vânzare-cumpărare.

Dacă agenții economici nu sunt interesați de bunurile confiscate propuse pentru comercializare, SFS întocmește noi oferte de preț. Dacă nici așa nu sunt vândute, acestea se transmit cu titlu gratuit instituțiilor de stat.

Agenției Rezerve Materiale îi sunt transmise produse alimentare, petroliere, industriale, pentru completarea rezervei de stat. Agenției Proprietății publice îi sunt transmise terenurile proprietate privată, cu trecere în proprietatea statului. Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei îi sunt transmise articole cu conținut de metale prețioase, cu valoare istorică, științifică, artistică sau altă valoare culturală.

Instituțiile statului care au în grijă copii intră în posesia cărților cu ștampile ale bibliotecilor și celor fără aspect comercial, dar care pot fi folosite, precum şi ilustratelor pentru copii. Bunurile care nu sunt solicitate pe piață ajung la direcțiile de ocrotire a copilului, reintegrare și sprijin familial, caselor de copii și azilurilor.

Produsele din tutun, medicamentele, substanțele nocive, produsele chimice și alte substanțe periculoase pentru mediul ambiant sunt distruse. La fel și bunurile care nu pot fi folosite în calitate de deșeuri utilizabile.

Related posts

Marți și miercuri persistă riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara

AlbasatTV, Nisporeni

Dinu Plîngău despre avaria de la Termoelectrica: sabotaj și prejudicierea bugetului de stat

AlbasatTV, Nisporeni

Klaus Iohannis: Este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul pro-european

AlbasatTV, Nisporeni

Andrei Spînu: Pe 29 noiembrie avem un deficit de energie electrică de 74%

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 29.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

UE va sancţiona țările care ocolesc sancțiunile împotriva Rusiei

Vladimir Odnostalco: Veniturile reale ale oamenilor au scăzut cu cel puțin 15%

AlbasatTV, Nisporeni

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret revine la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Platforma DA a depus denunț la Procuratură privind negocierile cu compania Horus

AlbasatTV, Nisporeni

România donează echipament digital pentru 20 de școli din Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment