ALBASAT
Fără categorie

Cadrul legal privind controlul public a fost ajustat la standardele UE

Implementarea și dezvoltarea sistemelor moderne de control intern managerial și consolidarea funcției de audit intern, ca parte a controlului financiar public intern, trebuie să reprezinte o preocupare continuă, cu grad înalt de prioritate. Declarația aparține ministrului finanțelor, Natalia Gavrilița, și a fost făcută la evenimentul de închidere a proiectului  twinning „Suport pentru dezvoltarea unui mediu eficient de control și audit intern în sectorul public din Republica Moldova”, finanțat de UE.

Proiectul, care a fost lansat acum doi ani, este implementat de Ministerul Finanțelor, cu sprijinul administrațiilor din Germania și România.

Ministerul Natalia Gavrilița a menționat că proiectul, care în curând se încheie, a urmărit consolidarea capacităților entităților publice în implementarea sistemului de control intern managerial și auditului intern, precum și instituirea unui mecanism solid pentru instruirea specialiștilor în domeniul controlului financiar public intern. „În pofida tuturor provocărilor legate pe unde de lipsa voinței politice a unor membri ai Guvernului precedent, de instabilitatea politică și schimbările din echipa de management a ministerului, prin acest proiect s-a venit cu un aport semnificat la dezvoltarea sistemului de control financiar public intern”, a notat ministrul.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că în cadrul proiectului s-au reușit mai multe, dar în primul rând cadrul legal privind controlul și auditul intern public a fost ajustat la standardele UE. Controlorii și auditorii interni ai ministerelor și ai altor instituții publice au fost instruiți cum să-și exercite mai bine funcțiile. A fost ridicat gradul de conștientizare în rândul personalului de conducere cu privire la necesitatea de a avea un sistem robust de control și audit intern.

În unele domenii au fost întâmpinate provocări și vor fi necesare eforturi suplimentare pentru continuarea reformelor după finalizarea proiectului, a remarcat ambasadorul UE.  Este vorba despre insuficiența personalului în unitățile de control și audit intern din ministere și alte agenții.

Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, a menționat că unul dintre obiective a fost ca Guvernul și autorități de alt nivel să facă o prioritate din controlul și auditul intern în sectorul public. Și în acest sens este necesară alocarea suficientă a resurselor, inclusiv umane pentru această sarcină.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat că este esențial ca recomandările experților din statele UE să fie puse în aplicare, astfel încât să fie depășite întârzierile în îndeplinirea obiectivelor asumate. Inclusiv prin alocarea resurselor umane necesare.

Proiectul include câteva componente, printre care și consolidarea sistemului general de gestiune și control financiar și consolidarea capacității administrației centrale și a organizațiilor bugetare individuale de a răspunde recomandărilor auditului intern și extern. De asemenea, este vorba și despre consolidarea sistemului și a capacităților de audit intern al autorităților publice de stat și locale, precum și despre constituirea unui mecanism solid pentru instruirea specialiștilor în domeniul finanțelor publice.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

Related posts

Forumul Mass-Media 2023: Dezinformarea nu dispare, își schimbă canalele de răspândire

AlbasatTV, Nisporeni

Localnicii din satul Aluatu nu și-au ales primarul. Peste 2 săptămâni, din nou alegeri

AlbasatTV, Nisporeni

Președinta Sandu organizează Forumul primarilor

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 04.12.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Astăzi, la Nisporeni, a avut loc cu succes Turneul Internațional de Lupte Libere, dedicat memoriei lui Andrei Ciorici și antrenorului Boicev Stoian

AlbasatTV, Nisporeni

Ziua Mondială de combatere a SIDA 2023: informare și testare la spitalul raional Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Cântece și poezii pentru unire: 1 decembrie la Liceul Mircea Eliade din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Mircea Geoană: Puterea interioară a românilor din țară și din afară este să îmbrățișăm Ideea Națională

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu: România este iubită aici pentru ceea ce face, dar mai ales pentru ceea ce este

AlbasatTV, Nisporeni

Astăzi este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment