ALBASAT
Societate

Calea automobilelor electrice, cu toate aspectele, este calea de urmat pe partea de politici, dezbateri

Piața auto a arătat că este interesată de alternative de transport electric care oferă o serie de avantaje la nivel de utilizatori, dar și pentru întreaga societate. Cu ajutorul acestui tip de transport pot fi reduse emisiile de CO2 și poate fi asigurat un mediu sănătos, care se va reflecta apoi în costurile pe care le suportă statul în sănătate, agricultură, transport. Calea automobilelor electrice, cu toate aspectele, este calea de urmat pe partea de politici și promovare a unui mod verde de mobilitate din partea autorităților. O spune Iulian Rusu, director adjunct Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), la dezbaterile „Promovarea mobilității verzi: automobilele electrice în Republica Moldova”, organizate de IPRE, transmite IPN.

Simion Berzoi, coordonator de proiect UDNP/ Green City Lab, a remarcat că statul este tot mai atras de a impune anumite taxe la importul mașinilor electrice, chiar dacă piața nu e dezvoltată. Dintr-un un milion de mașini în țară, 500 sunt electrice, ceea ce înseamnă nici 0,025%. Potrivit lui, piața e destul de slab dezvoltată pentru a impune anumite impedimente. „Ministerele de resort au tendința de a aduna bani la buget, dar poate ar trebui de dezvoltat acest sector și apoi să se treacă la astfel de reforme. Am putea ajunge la 10 mii de mașini electrice către 2025-2027, iar dacă se pun restricții acest trend poate fi încetinit”, a adăugat el.

Potrivit lui Denis Tumuruc, șef adjunct al Direcției politici în domeniul energetic la Ministerul Economiei și Infrastructurii, actualmente, vehiculele 100% electrice nu plătesc accize, cele plug-in hybrid, modele mai noi plătesc 50% și cele hibride clasice plătesc 25% rată micșorată de la 50%.

În altă ordine de idei, el a spus că, pentru susținerea energiei „verzi”, din anul 2016, dar valabilă din 2018, a fost promovată o Lege cu privire la promovarea utilizării energiei din resurse regenerabile. Schemele de suport puse la dispoziție sunt în vigoare din anul curent. Astfel, există obligația ANRE să aprobe anumite tarife „verzi” imediat ce au fost aprobate de către regulator toate capacitățile de instalații regenerabile pe care Guvernul și le-a propus să le susțină până în anul 2020. Guvernul alocă capacități pentru instalațiile eoliene și fotovoltaice oferindu-le tarife „verzi”. Pentru micii investitori, întreprinderile depun dosarul la ANRE și obțin statut de „companie verde” în condițiile în care sunt îndeplinite anumite criterii. Pentru investitori, există obligația ca ei să participe în licitații. Mecanismul lucrează, potrivit lui. Pe viitor, MEI intenționează să aloce cote suplimentare pentru de instalații eoliene, fotovoltaice pentru a răspunde solicitărilor din sectorul privat.

Ion Guzun, ofițer de proiect la Delegația UE, a spus că suportul pe care-l oferă UE pentru mobilitatea verde, pe domeniul transportului electric, a fost reprezentat de proiectul care a susținut procurarea troleibuzelor în municipiul Chișinău și Bălți. În derulare este un proiect pentru căile ferate care ține de promovarea mobilității verzi. Recent, cu suportul UE și partenerilor europeni au fost procurate 12 locomotive care nu sunt electrice, dar au un nivel mult mai bun de consum de combustibil. Se preconizează reabilitarea sectorului feroviar Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Prioritate are și un proiect de electrificare a liniei de cale ferată pe sectoarele unde acest lucru e posibil.

Related posts

2 cazuri noi de COVID-19, confirmate astăzi în raionul Nisporeni

Albasat

Moldovenii au de ales între democrație și un „bardakistan” sovietic. Interviu cu fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves

AlbasatTV, Nisporeni

Cehia interzice companiilor aviatice ruseşti să mai intre în spațiul său aerian. Guvernul ia în considerare mai multe sancţiuni

Albasat

Leave a Comment