Primul semestru al anului curent se caracterizează prin creșterea activelor, creditelor, depozitelor persoanelor fizice, fondurilor proprii. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate. Profitul obținut în primul semestru a înregistrat o creștere față de perioada similară a anului precedent. Totodată, comparativ cu finele anului precedent, s-au diminuat depozitele persoanelor juridice, iar calitatea portofoliului de credite a înregistrat o înrăutățire ușoară, transmite IPN.
La data de 30 iunie, activele totale au constituit 109,7 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul semestrului unu al anului 2021 cu 5,7%. În structura activelor, ponderea cea mai mare a revenit articolului din bilanț „Credite și avansuri la cost amortizat”, care a constituit 44,3% (48,6 miliarde de lei), fiind în creștere cu un punct procentual.
Soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 45,5% din totalul activelor sau 49,9 miliarde de lei, majorându-se pe parcursul perioadei analizate cu 9,4% (4,3 miliarde de lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului semestru al anului curent s-a majorat cu 39,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele de consum – cu 19,5% (1,5 miliarde de lei) și la credite acordate pentru procurarea sau construcția imobilului – cu 18,1% (1,4 miliarde de lei).
Pe parcursul perioadei de referință, ponderea creditelor neperformante (sub-standard, dubioase și compromise) în totalul creditelor s-a majorat nesemnificativ cu 0,1 puncte procentuale, constituind 7,5% la data de 30 iunie, indicatorul menționat variind de la 2,5% până la 13,7%, în funcție de bancă.
Totodată, creditele neperformante în valoare absolută au crescut cu 11% (370,1 milioane de lei), constituind 3,7 miliarde de lei. În perioada analizată s-a diminuat nesemnificativ și ponderea creditelor expirate în totalul creditelor, de la 4,5% până la 3,9%.
La situația din 30 iunie, în Republica Moldova activau 11 bănci licențiate de Banca Națională a Moldovei. Banca comercială „Energbank” SA era supravegheată în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat la data de 11 ianuarie 2019, ca urmare a constatării unui grup de persoane acționând concertat, care a achiziționat și poseda o deținere calificată în capitalul social al băncii în mărime de 52,55% fără aprobarea prealabilă scrisă a BNM. Ulterior, prin hotărârea Comitetului executiv al BNM din 9 aprilie 2021 a fost prelungită perioada de desemnare a administratorilor temporari ai „Energbank” până pe 29 octombrie 2021.
La 30 iunie, profitul în sistemul bancar a însumat 941,7 milioane de lei, majorându-se cu 34,0% (238,9 milioane de lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent.
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”
- Transnistrenii își iau 9 zile de vacanță de iarnă