ALBASAT
Fără categorie

Campanie de informare pentru cetățenii care caută un loc de muncă peste hotare

Centrul Internațional „La Strada” lansează o campanie de informare pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Spotul video prin care debutează campania se adresează și cercului de încredere al acestor persoane și vine cu un mesaj pentru evitarea riscului de exploatare prin muncă, transmite IPN.

Cel puțin în ultimii cinci ani, se conturează o formă specifică a traficului de persoane – exploatarea prin muncă a cetățenilor moldoveni. Într-un comunicat de presă, „La Strada” notează că tot mai alarmantă devine convingerea eronată a cetățenilor că, după interacțiunea lor cu companiile private de angajare în câmpul muncii, liberalizarea regimului de vize le garantează dreptul la muncă pe teritoriul statelor Uniunii Europene în baza pașaportului biometric, fără viză de muncă sau alte acte suplimentare. Și numărul acestor cetățeni continuă să crească constant.

„Oamenii nu știu în ce constă procesul de angajare legală la muncă, chiar dacă vor și li se promit anume oferte „legale și foarte avantajoase” aproape la fiecare colț. Concetățenii noștri nu pun întrebări, nu cunosc care sunt dedesubturile acestui proces și ajung, din nefericire, să fie înșelați de tot mai multe persoane rău intenționate, de la escroci la traficanți de persoane”, a menționat Ana Revenco, directoarea executivă a Centrului „La Strada”.

Internetul, mai exact site-urile specializate și rețelele sociale, se menține stabil în topul surselor de căutare a unui loc de muncă peste hotare – 78% dintre apelanții Liniei fierbinți. Trei din patru apelanți ai Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic sunt gata să accepte o ofertă de angajare de la o agenție sau o companie intermediară. Practic, fiecare al cincilea apelant – 19% – este pe cale să accepte o ofertă de muncă de la o persoană total necunoscută. Ca și anterior, în situațiile în care o persoană a fost exploatată prin muncă, anume membrii familiei, rudele și cunoscuții sunt cei care încurajează victimele să apeleze după ajutor sau o fac în numele lor.

Related posts

TikTok, interzis în Albania după uciderea unui adolescent: premierul acuză platforma de violență

AlbasatTV, Nisporeni

Măsura de licențiere a importurilor de culturi cerealiere și oleaginoase va fi prelungită, MAIA

AlbasatTV, Nisporeni

Se răcește vremea. Duminică va fi lapoviță

AlbasatTV, Nisporeni

Sportivi premiați la Gala Sportului 2024

AlbasatTV, Nisporeni

Kosmos și Zara. Cum și-au numit părinții copiii în 2024

AlbasatTV, Nisporeni

Orașul Nisporeni primește sprijin financiar de la UNFPA

AlbasatTV, Nisporeni

Spectacol Teatralizat „Magia Crăciunului” la Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Guvernul face ședință luni, în loc de miercuri

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 21.12.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Campania „Să citim împreună!” a atins cota de 22 000 de participanți

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment