Atenționări pentru cei care vor urma tradiția de scufundare de Bobotează. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă să se opteze doar pentru locuri special amenajate, unde sunt fixate și scări. Înainte de a intra în apă, corpul trebuie să fie încălzit. Aflarea în apa rece nu trebuie să depășească mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea persoanele trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase pentru a evita hipotermia, transmite IPN.
Este interzisă scufundarea în stare de ebrietate. Pe gheață, lângă locul scufundării, nu trebuie să se afle concomitent mai mulți oameni, ca să nu cedeze sub greutatea lor. Copiii se vor afla permanent sub supravegherea adulților.
În ajun de Bobotează, salvatorii au organizat un exercițiu demonstrativ, ca să arate ce riscuri pot interveni și ce trebuie de făcut pentru a le evita. Acțiunile au avut loc în preajma stației de salvare nr.7 din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău.
Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Botezul Domnului, numit în popor și Boboteaza, Epifanie sau Arătarea Domnului, zi în care, conform tradiției, unii oameni se scufundă în apa rece a bazinelor acvatice.
De Bobotează, în preajma bazinelor acvatice ofițeri și subofițeri din cadrul subdiviziunilor MAI vor veghea siguranța oamenilor.
previous post