Premieră pentru învăţământul din ţara noastră! Elevii de la Școala profesională din orașul Nisporeni vor avea ocazia să studieze o tehnologie modernă de producere a căpșunelor pe substrat de cocos, care este la început de cale în Republica Moldova. Noua tehnologie a fost introdusă în programul de învățământ al instituţiei, cu susţinerea Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova.
Din 1 septembrie, elevii Şcolii Profesinale din Nisporeni vor însuşi această tehnologie în cadrul noii meserii, cea de cultivator de bacifere. Astfel, timp de doi ani, discipolii vor descoperi tainele creșterii căpșunelor pe substrat de cocos. Noua specialitate va permite pregătirea celor mai profesioniști specialiști în domeniul producerii fructelor.
VALENTINA NASTASIU, DIRECTORUL ŞCOLII PROFESIONALE NISPORENI: “În cadrul acestui proiect, s-a dotat acest laborator pentru o meserie nouă, care va apărea anul acesta şi anume: cultivator, procesator de bacifere. Este o meserie nouă, care nu există încă în R. Moldova şi s-a luat hotărârea, pentru că aşa muncitori în domeniul agricol trebuie să apară, muncitori calificaţi, care să cunoască tehnologia, prelucrarea acestor pomuşoare. O ramură nouă chiar şi pentru R. Moldova. În acest context, vreau să spun că noi suntem pa bază de experiment. “
Elevii vor face cursuri teoretice şi practice. Astfel, aceştia vor învăța cum să cultive căpşunele, dar şi cum să găsească pieţe de desfacere pentru comerciliazarea producţiei, în cazul în care îşi vor lansa pe viitor o afacere în acest domeniu.
NADEJDA ZUBCU, DIRECTOR ADJUNCT AL ŞCOLII PROFESIONALE NISPORENI: “Lucrăm acum la planul cadru, anume la meseria de cultivator, procesator de bacifere şi la elaborarea curriculei. Avem profesor care nemijlocit se ocupă de aceste elaborări. Am elaborat calificările. Ele deja sunt la ministerul Educaţiei spre aprobare. Sperăm că la 1 septembrie vom porni cu succes, cu paşi rapizi această grupă de cultivator, procesator de bacifere. Şi pentru noi e ceva nou. Eu sunt profesor în domeniul horticulturii, unde intră şi baciferele. Pur şi simplu, cu câţiva ani în urmă nu era aşa dezvoltat acest domeniu. Acum, când a început să se vadă că într-un timp foarte scurt, agricultorul poate obţine beneficiu, un profit, atunci s-a decis că pentru R. Moldova este foarte bine.”
Cultivarea căpșunului pe substrat este o tehnologie care presupune substituirea solului cu un material de origine organică sau sintetică, ce asigură susținerea rădăcinii plantelor și optimizarea tehnologiei de cultivare. Această metodă de producere sporește productivitatea culturilor și extinde perioada de recoltare.
În sacii cu compost din coajă de nucă de cocos de la Școala profesională Nisporeni au fost plantați 400 de stoloni soiul Regina Elizabeta II. Este un soi de căpșune remontant, care fructifică de mai multe ori pe parcursul sezonului, până la sfârşitul lunii septembrie. Primele fructe vor fi recoltate la începutul lunii august.
GHEORGHE ROBU ŞEFUL LOTULUI DIDACTIC: “Ne-am bazat pe o singură cultură de bacifere, deoarece la început nu putem să ne bazăm pe toate că ele sunt multe. Aici, se vor petrece lecţiile practice cu elevii şi să vadă în realitate dezvoltarea pe substrat a culturilor. Aceste plante s-au plantat la jumătatea lunii mai. Pe viitor vom avea de plantat plantaţii mai mari, acum trebuie să se vadă principiul de dezvoltare al culturilor. Este o cultură remontată, care rodeşte până la sfârşitul lunii septembrie.”
În următorii doi ani, Şcoala Profesională din Nisporeni îşi va extinde suprafeţele cu aceste culturi. Se planifică amenajarea unei sere, unde vor fi plantate anume căpşuni.
GHEORGHE ROBU, ŞEFUL LOTULUI DIDACTIC: “Cu venirea elevilor, formarea grupelor vom instala o seră anume a căpşunului. Însă avem şi alte câmpuri unde putem planta, de exemplu: afine, zmeură. Vom planta şi alte culturi pe viitor.”
Până în prezent, proiectul USAID/APM a investit în jur de 800 de mii de lei în modernizarea serei didactice, dotarea laboratorului cu aparatele necesare pentru culturile bacifere, precum şi instruirea specialiştilor.
VALENTINA NASTASIU, DIRECTORUL ŞCOLII PROFESIONALE NISPORENI: “Încercăm să atragem tinerii, să le spunem că este o meserie cu viitor, o meserie care are toate şansele de dezvoltare nu numai în R. Moldova, dar şi pe arenă europeană, pentru că pomuşoarele din R. Moldova sunt cultivate, sunt procesate şi sunt exportate în ţările din Europa.”
Potrivit unor estimări, în Republica Moldova căpșunele pe substrat sunt cultivate pe o suprafață de circa 5 hectare, din totalul de circa 2000 de hectare plantate cu căpșuni. Investițiile capitale pentru înființarea unui ar de plantație de căpșuni pe substrat în seră sunt de circa 60 mii de lei.
Din cele 2.000 de hectare plantate cu căpșuni se recoltează peste 10 mii tone de fructe anual. Acestea sunt comercializate pe piața locală, dar sunt și exportate în Rusia, Belarus, România și alte state.