ALBASAT
Actualitate Societate

Cartea de identitate va fi pusă în circulație din 2025 și va fi obligatorie de la 14 ani

Cartea de identitate, care urmează să fie pusă în circulație din martie 2025, va fi obligatorie de la vârsta de 14 ani, și nu de la 16 ani cum este în prezent în cazul buletinului de identitate. Noul model european al cărții de identitate va înlocui treptat buletinele emise anterior. Totodată, pentru cetățenii străini, apatrizi, refugiați și beneficiarii de protecție umanitară va fi eliberată cartea de rezidență. Guvernul a avizat un proiect de lege care prevede revizuirea unui șir de acte normative aferente domeniului de asigurare a locuitorilor Republicii Moldova cu acte de identitate, transmite IPN.

Noile documente, care vor fi eliberate din data de 31 martie 2025, vor avea dimensiunile unui card bancar și vor include atât informațiile tipărite, cât și datele biometrice – imaginea facială și amprentele proprietarului. Acest fapt va permite extinderea listei țărilor membre ale Uniunii Europene în care cetățenii moldoveni vor putea călători în baza cărții de identitate. De asemenea, noul act va facilita interacțiunea digitală a persoanelor cu instituțiile publice și accesul la servicii bancare, fiscale, sociale și educaționale.

Potrivit directorului Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, cartea de identitate nu va mai include informații privind domiciliul și reședința temporară, pentru a preveni necesitatea schimbării frecvente a documentului. La fel, noile buletine de identitate nu vor mai avea fișă de însoțire, iar în ziua votării informațiile vor fi introduse în format electronic, fără aplicarea ștampilei.

Valabilitatea cărților de identitate va fi diferită, în funcție de vârsta titularului, însă după împlinirea vârstei de 70 de ani, documentul nu va mai trebui să fie schimbat.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern, urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și aprobare.

Related posts

Boris Johnson intră în izolare. Premierul britanic a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 14.10.2020

Albasat

Cursul valutar oficial la 01.09.2021

Albasat

Leave a Comment