Portal de știri
Nisporeni Societate

Casa Națională din Nisporeni a primit statutul de Monument Național

Casa Națională Nisporeni a primit statutul de Monument Național. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Național al Monumentelor Istorice din 13 mai 2022. Decizia a fost aprobată în unanimitate de membrii Consiliului prezenți la ședință.

Membrii Consiliului au remarcat faptul că edificiul necesită intervenții de consolidare și au apreciat valoarea istorică a clădirii, spunând că această prezintă un interes important, din punct de vedere istoric. În context, reprezentanții Casei Naționale au dat asigurări că vor depune eforturi pentru readucerea la aspectul original al clădirii și pentru a-i reda aspectul și importanța pe care a avut-o acest edificiu acum un secol.

În urma primirii statutului de „Monument” urmează a fi elaborat proiectul de hotărâre de guvern, pentru a fi aprobat de cabinetul de miniștri, apoi subiectul urmează a fi examinat de Parlament.

Casa Națională din Nisporeni are o istorie bogată, chiar dacă la prima vede pare că edificiul este unul obișnuit. De această clădire au fost legate de-a lungul timpului cele mai importante din evenimentele culturale și politice ale Nisporeniului.

Pe parcursul anilor, clădirea a trecut prin mai multe renovări, ceea ce a schimbat mult aspectul vizual. Astăzi, este greu de recunoscut stilul arhitectural neo-românesc în care a fost ridicată inițial edificiul Casei Naționale.

La moment Casa Națională are 17 angajați și este deschisă pentru diverse activități pentru persoane de toate vârstele.

Related posts

Maia Sandu va efectua o vizită oficială la Berlin

Albasat

PAS propune modificarea legislației pentru a descuraja înregistrarea navelor în Moldova

Albasat

Maia Sandu, prima reacție după anunțul Comisiei Europene privind aderarea Moldovei la UE: Ne angajăm să muncim din greu

Albasat

Leave a Comment