ALBASAT
Societate

Câți copii sunt alăptați în Republica Moldova

În anul trecut, au fost alăptați puțin peste 89% din copiii cu vârsta de până la trei luni și puțin peste 81% din copiii cu vârsta de până la jumătate de an. Până la vârsta de 1 an, această cifră constituie puțin peste 69% din numărul total de copii. Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informații pot fi dobândite doar prin studii populaționale. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării în perioada 1-7 august a Săptămânii Mondiale a Alăptării, transmite IPN.

Genericul Săptămânii Mondiale a Alăptării din anul 2020 este „Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă – implică mobilizarea globală pentru susținerea protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației”.

Potrivit ANSP, criza asociată cu COVID-19 a scos la iveală necesitatea și importanța susținerii continuă a alăptării – ca o intervenție importantă de protecție a sănătății care salvează vieți și protejează populația de infecții și boli.

Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului, fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă. De asemenea, facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducând la câștiguri economice atât pentru familiile, cât și la nivel național.

ANSP menționează că în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate, în 2019, la copiii cu vârsta de până la un an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la o mie de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0-5 ani în aceeași perioadă a constituit cinci cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la mie de copii.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Related posts

Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență

AlbasatTV, Nisporeni

CNAS a finanțat pensiile și alocațiile sociale ale deținătorilor de carduri bancare

AlbasatTV, Nisporeni

Noua Zeelandă își redeschide granițele pentru persoanele vaccinate abia în 2022

Albasat

Leave a Comment