Societate

Câți oameni își vor pierde jobul în favoarea roboților până în 2030. Care sunt slujbele unde omul este de neînlocuit

Om versus robot, aceasta este una dintre dilemele viitorului. Vedem că roboții ajung să fie din ce în ce mai îndemânatici și că pot îndeplini sarcini umane fără să ceară pauză de odihnă și salariu. Va rămâne omenirea șomeră în viitor? Mai multe instituții și organizații au studiat potențialul de înlocuire a muncii umane de către roboți.  În mod evident, oamenii vor fi înlocuiți în multe joburi. Vestea bună este că sunt domenii unde nu se întrevede înlocuirea omului de către mașină și, de asemenea, că vor apărea joburi noi.

Un studiu făcut de Institutul Mckinsey Global prognozează că aproximativ 800 de milioane de angajați își pot pierde slujbele din cauza automatizării până în 2030, scrie platforma Visual Capitalist. Există și un scenariu moderat al prognozei, în care „numai” 400 de milioane de muncitori vor fi înlocuiți de roboți. Primii loviți de schimbări vor fi operatorii mașinilor industriale, administratorii și lucrătorii în servicii. În mod ironic, țările sărace, fără investiții în tehnologie, vor simți mai puțin acest val.

Un grafic realizat cu datele din raportul Future of Jobs Report 2018, realizat de Forumul Economic Mondial, arată schimbările pe care le va aduce tehnologia în următorii patru ani. Raportul relevă că, deși oamenii vor ceda o bună parte din munca lor în favoarea roboților, viitorul nu este atât de negru. Pe de o parte, circa 75 de milioane de joburi vor fi pierdute, dar pe de altă parte vor apărea alte 133 de milioane de joburi noi. În vreme ce anumite sarcini vor deveni inutile, îndemânările omului vor continua să fie căutate în alte domenii.

Iată o listă cu joburi care vor continua să fie „operate” de oameni, joburi noi pentru oameni, dar și joburi care nu vor mai necesita operator uman în 2022, potrivit raportului Forumului Economic Mondial.

Unele joburi apar pe mai multe coloane, ceea ce înseamnă că sunt stabile sau în declin pentru anumite industrii, dar pot fi în creștere de cerere pentru alte industrii.

Viitorul joburilor

Cercetătorii de la Universitatea Oxford prognozează că 47% dintre slujbele din SUA vor fi automatizate în următorii 20 de ani. Totuși, 53% dintre joburi vor rămâne în seama omului: este puțin probabil ca roboții să ocupe joburi care se bazează pe interacțiune umană human, cum sunt doctorii sau profesorii. De asemenea, muncitorii specializați – instalatori sau servicii sociale – pot sta liniștiți.

Slujbele în producție, transport sau administrație este de așteptat să scadă. Dar există potențial de creștere a cererii de joburi în sănătate, știință, tehnologie și industria ospitalității.

Related posts

România va primi 1.290.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, din prima tranșă cumpărată de Uniunea Europeană

Albasat

Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Moldova? Dezbateri

Albasat

Ограничения на перелёты в Польшу и обратно продлены

Albasat

Leave a Comment