La începutul anului 2019, în Republica Moldova trăiau 2 681 735 de persoane cu reședință obișnuită. 52,4% erau femei și 47,6% – bărbați. Cifrele au fost oferite de Biroul Național de Statistică în cadrul unei prezentări publice a numărului revizuit al populației Republicii Moldova, transmite IPN.
Vitalie Valcov, directorul general al BNS, a precizat că au fost două impedimente care au făcut ca datele recensământului din 2014 să nu fie exacte. Potrivit acestuia, fluxul migrațional internațional nu poate fi măsurat cu exactitate din cauză că Republica Moldova nu își controlează în totalitate frontierele și mai există problema celor care au două sau mai multe cetățenii. „Sunt persoane care ies din țară cu pașaportul unei țări, apoi intră în țară cu alt pașaport”, a spus Vitalie Valcov.
Valentina Istrati, șefa Direcției recensăminte a BNS, a precizat că sintagma „reședință obișnuită” se referă la „persoanele care au trăit în Republica cel puțin 9 luni în anii de referință”. Aceasta a mai spus că baza revizuirii numărului populației a fost reprezentată de datele de la ultimul recensământ, numărul de nașteri și cel al deceselor, precum și migrația netă internațională nedeclarată.
Șefa Direcției recensăminte a BNS a precizat că instituția a reușit să revizuiască cei mai importanți indicatori demografici cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, Agenției Servicii Publice și a Poliției de Frontieră.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://ok.ru/profile/564484387545
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/