ALBASAT
Societate

Cauza penală în care este cercetat fostul director SIS, expediată în judecată

Cauza penală în care este cercetat fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pentru depășirea atribuțiilor în cazul expulzării profesorilor turci, a fost expediată în judecată. Alți doi ex-vicedirectori ai Serviciului și șefa Biroului Migrație și Azil au fost scoși de sub urmărire penală. Informațiile au fost prezentate de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferință de presă, susținută miercuri, 5 februarie, transmite IPN.

„Toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit, care deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate. Chiar dacă s-a stabilit că acțiunile săvârșite de către foștii adjuncți ai directorului SIS conțin formal elemente ale infracțiunii de care au fost învinuiți, s-a constatat că aceștia au executat ordinele și dispozițiile superiorului, necunoscând la acel moment că ele sunt ilegale”, a declarat procurorul general.

Ca urmare, pe 20 ianuarie 2020, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor doi adjuncți și a directoarei BMA. Procurorul general a menționat că nu este exclus că fostul șef al SIS a luat toată responsabilitatea asupra sa, însă acestea sunt doar presupuneri. Totodată, întrebat de jurnaliști, Alexandr Stoianoglo a spus că ancheta nu a stabilit vreo legătură a cazului expulzării profesorilor turci cu președintele Igor Dodon sau cu alți politicieni.

Șeful Procuraturii a mai spus că, la etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate. Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate motiva atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest. Cei șapte cetățeni expulzați au fost condamnați în Turcia.

La 11 iunie anul curent, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat statul să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetățeni turci, suma totală fiind de 125 de mii de euro.

Cauză penală pe faptul „excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajați ai Biroului Migrație și Azil al MAI și ai Serviciului de Informații și Securitate” a fost pornită la începutul lunii august.

Related posts

Ex-directorul Spitalului Republican – nota unu autorităților pentru gestionarea pandemiei

Albasat

Circulația trenurilor pe ruta Chișinău-Odessa a fost sistată conform unei decizii a CSE

Albasat

Mircea Geoană: Puterea interioară a românilor din țară și din afară este să îmbrățișăm Ideea Națională

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment