ALBASAT
Societate

Cea mai răspândită cauză a incendiilor este utilizarea incorectă a sobelor

Cea mai răspândită cauză a incendiilor și intoxicațiilor cu gaze de ardere este utilizarea incorectă a generatoarelor de încălzire și sobelor în fondul locativ particular. Un risc sporit prezintă și instalațiile de gaze atât naturale, cât și lichefiate, precum și decorațiunile electrice pe pomul de Crăciun. De la începutul anului, sunt înregistrate peste 1900 de incendii, soldate cu 88 de decese, a menționat într-o conferință de presă colonelul Oleg Malașevschi, șeful Direcției generale prevenție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, transmite IPN.

Potrivit colonelului, este necesar ca coșul de fum al sobei să fie curat, iar soba să nu fie supraîncărcată cu lemne. Maturii sunt îndemnați să nu lase soba aprinsă pe timpul nopții și să nu îi lase pe copii nesupravegheați în încăpere când arde focul.

Utilizarea incorectă a instalațiilor de gaze atât naturale, cât și lichefiate de asemenea poate genera incendii. Furtunurile de la conducta de gaz natural la aragaz sau la cazan trebuie să fie bine fixate. Încăperea unde se află instalațiile trebuie să fie aerisită în permanență.

Instalațiile electrice cu care este decorat bradul vor fi fără defecțiuni. „În caz de apariție a defecțiunilor, toate decorațiunile electrice trebuie deconectate, iar la apariția unui foc de incendiu imediat informați Serviciul 112. Și să nu lăsați decorațiuni electrice în perioada nocturnă sau când nu sunteți acasă”, a spus șeful Direcției generale prevenție a IGSU.

Oleg Malașevschi a menționat că instalarea unui detector de fum autonom poate preveni incendiile în locuință. La apariția unui focar el se declanșează și emite un semnal sonor și persoana reușește să stingă focarul în faza incipientă de dezvoltare. Dacă focul se extinde, persoana va apela numărul de urgență 112 și va părăsi locuința.

Colonelul a vorbit despre bazinele acvatice. Pe alocuri sunt deja formate straturi de gheață, doar că acestea sunt încă foarte fragile și este periculos să meargă pe ele. Grosimea stratului de gheață care nu prezintă risc este de la minimum 7 centimetri. Oamenii sunt încurajați să evite deplasare pe stratul de gheață când temperatura aerului este mai ridicată de zero grade Celsius.

Related posts

În primul tur, candidații din partea PAS au învins în 7 din 14 localități Moldova

Albasat

Более 200 молдавских производителей получили право на экспорт в Россию

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 29.04.2020

Albasat

Leave a Comment