Micuţii noştri pot fi adesea extrem de pretenţioşi, motiv pentru care multe dintre superalimentele de care au nevoie nu fac parte din dieta lor. Ţi-e teamă că vei găti spanac şi cel mic nu va dori să mănânce? Perseverenţa este cheia! Plus un strop de creativitate. Află care sunt cele mai bune superalimente pentru dieta copilului tău şi introdu-le în rutina lor alimentară cât mai rapid posibil!
Peşte şi fructe de mare
Peştele este o sursă excelentă de DHA, un acid gras omega-3 benefic în dezvoltarea creierului. Dacă cel mic nu este înnebunit după somonul sălbatic sau tonul proaspăt, încearcă varietatea conservată sau creveţii pentru o aromă mai blândă şi o textură mai moale. Prepară peşte la cuptor sau foloseşte-l într-o salată de paste, dacă micuţul tău se bucură de feluri de mâncare mixte.
Seminţe
Floarea-soarelui, cânepa, inul şi seminţele chia îi ajută pe copii să-şi satisfacă nevoia de grăsimi bune, magneziu, proteine şi fibre. Include seminţele în gustări, presară-le peste supe sau salate, foloseşte-le în coacere sau adaugă-le în piureuri. Seminţele de in sunt cel mai bine depozitate în frigider, pentru a preveni deteriorarea, precum majoritatea seminţelor în general. Excepţia constă în seminţele de chia, care pot fi depozitate în dulap şi folosite ulterior.
Fructele de pădure
Fructele de pădure ajută de asemenea la îndeplinirea cotei de fibre a copiilor, iar mulţi copii, din păcate nu primesc o cantitate suficientă. Dacă acestea nu sunt în sezon, încearcă să utilizezi fructe congelate în amestecul cu fulgi de ovăz sau în piureuri. Soiurile îngheţate sunt perfecte pentru gustări sau deserturi simple.
Nuci
Untul de arahide devine un rău necasar, fiind o bază foarte nutritivă pentru copii. Este ieftin, uşor de păstrat, adorat de milioane de copii şi fiecare porţie de 2 linguri oferă aproape jumătate din nevoile de proteine ale preşcolarilor. Şi, în plus, magneziu, vitaminele B şi grăsimi sănătoase. Simte-te liber să explorezi şi untul de migdale, caju sau nuci.
Legume şi fructe portocalii
Chiar dacă cel mic nu se dă în vânt după cartofii dulci, dovleac sau morcovi, fructele dulci cum ar fi mango, papaya sau cantalup pot oferi acelaşi conţinut din vitaminele A şi C, potasiu şi licopen. Dar nu evita să introduci legumele în dieta copilului doar pentru că nu le doreşte! Încearcă să le prepari în diferite moduri, astfel încât să fie tentaţi, într-un final, să le încerce!