Cercetare surprinzătoare din China: consumul frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, favorizează anxietatea și tulburările depresive.
Riscul ar crește de la 7% la 12%, având consecințe negative asupra sănătății mintale.
Studiul aparține unor cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității Zhejiang, un institut prestigios din orașul Hangzhou, și a fost publicat în Pnas. Conform acestuia, cei mai afectați sunt bărbații tineri, scrie Mediafax.
Potrivit medicilor, starea de anxietate și depresie vine din cauza expunerii cronice la acrilamidă, un compus potențial cancerigen care apare în mod natural în produsele alimentare care au amidon, cum ar fi cartofii, pâinea, pizza, biscuiții și cafeaua, în timpul gătitului la temperaturi ridicate.
Acrilamida ar induce, de asemenea, tulburări în creier și neuroinflamare, menționând că expunerea cronică ar da peste cap mai multe grăsimi din organismul nostru.
Cercetarea nu precizează, însă, clar ce înseamnă „consumul constant” de alimente prăjite.
Studiul a implicat peste 140.000 de persoane.