Portal de știri
Societate

Cetățeni moldoveni, judecați în Sofia pentru atentatul din Istanbul

Cetățenii moldoveni, despre arestul cărora IPN a comunicat anterior, se numesc Ivan Kalak, Leonid Aksakal și Petr Topal. Cel din urmă este cu cetățenie dublă, moldovenească și bulgară, relatează IPN cu referință la platforma VESTI din capitala Bulgariei.

Instanța i-a lăsat în arest, bănuiți că ar avea legătură cu atacul de acum câteva zile din Istanbul, alături de cel de-al patrulea bărbat, sirianul Amran Abdulrami. Cea dea cincea persoană ajunsă inițial în vizorul poliției bulgare, o femeie, a fost pusă în libertate din motive de sănătate.

Presa notează că împotriva persoanelor arestate nu există probe, în afara unui aparat mobil de telefon, de pe care Abdulrami a luat contact cu un presupus participant la atac. Totodată, pentru cei arestați au fost menținute acuzațiile de trafic de persoane și contrabandă, a comentat procurorul de la Parchetul orașului Sofia, Angel Kînev.

În dosar, există date că deținuții au transportat în mod repetat migranți ilegali din Turcia în Bulgaria, dar și pe teritoriul Bulgariei. Instanța a admis că există pericolul real ca aceștia să fugă și să comită o infracțiune – pentru că nu sunt legați în permanență de teritoriul Bulgariei.

Potrivit probelor, pentru transportarea migranților au fost folosite ascunzișuri amenajate în autobuze. Se presupune, că anume în acest mod a plecat în Bulgaria pe 13 noiembrie Bilal Hasan, acuzat de implicare directă în atac. În sala de judecată, a devenit clar că Hasan a călătorit de la Istanbul până la Edirne într-un ascunziș de acest fel. După o ceartă cu un alt călător – o femeie, a fost transferat într-un automobil. Jeep-ul bulgar în cauză era condus de un bărbat pe nume Mihail, despre care nu există alte informații la moment.

Avocatul celor trei moldoveni, Adelina Natina, a explicat după încheierea ședinței că în seara precedentă au avut loc audieri ale martorilor în instanță până la ora 22.30. Ședința de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, din cauza prezentării unor informații clasificate ale Serviciului Național de Securitate, Ministerului de Interne, precum și ale unor servicii speciale străine.

Decizia instanței nu este definitivă, precizează sursele bulgare.

Related posts

Alte 1442 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova

Albasat

Sistemul de iluminat din orașul Nisporeni a fost modernizat

Albasat

Aprecierile fostului primar Dorin Chirtoacă cu privire la renovarea străzii Albișoara din capitală

Albasat

Leave a Comment