Portal de știri
Fără categorie

Cetățenii care observă copii cerșind în stradă sunt îndemnați să sune la 112

Cetățenii care observă copii sau adulți cu copii cerșind în stradă sunt îndemnați să nu le dea bani și să sune imediat la 112. Pentru a sensibiliza opinia publică privind riscurile la care sunt expuși acești copii, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului a relansat Campania „Nu le mai da bani! Ajutaţi-ne să-i protejăm”. În cadrul campaniei, un spot social va fi difuzat în troleibuzele din Chișinău și la TV și vor fi împărțite materiale informative, transmite IPN.

Potrivit șefei interimare a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, fenomenul cerșetoriei cu implicarea copiilor ia amploare. Chișinăul este un oraș atractiv pentru copiii și adolescenții cerșetori din toată țara. Deseori aceștia o fac de bună voie. Sunt și cazuri în care sunt impuși să cerșească de maturi, chiar și de grupuri infracționale.

Șefa interimară DMPDC susține că majoritatea cerșetorilor sunt la evidența autorităților de la locul de trai, beneficiază de îndemnizații sau sunt susținuți de ONG-uri specializate. Atât timp cât comunitatea continuă să le dea bani, nu vor renunța la cerșit, pentru mulți dintre ei aceasta fiind o sursă ușoară de venit. „Dându-le din milă bani maturilor și copiilor care practică cerșetoria, cetățenii susțin și contribuie indirect la exploatarea și analfabetismul copiilor”, a remarcat Lucia Caciuc.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, consideră că este o infracțiune atunci când reprezentantul legal al copilului, în loc să-i ofere condiții necesare de dezvoltare, îl implică în cerșit. Pentru unii părinți cerșitul a devenit un mod de viață. Aceștia își motivează gestul prin faptul că ar avea nevoie de bani în plus pe lângă ceea ce le oferă statul, iar unele mame, chiar după ce sunt documentate, revin în stradă. „Nu poate fi justificată implicarea copilului în cerșit chiar dacă se invocă problema socială: sărăcia”, a spus Maia Bănărescu.

Tudor Borș, ofițer operativ de sector la Direcția de poliție a municipiului Chișinău a menționat că, de la începutul anului curent, 20 de persoane au fost documentate pentru neîndeplinirea obligațiilor părintești. Amenda pentru exploatarea copiilor în cerșit este de la 9 la 15 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității.
 

Related posts

Clipe memorabile, oferite de artiștii din Nisporeni (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

Medicul Silvia Ibriciuc: „Viața după COVID este diferită”

AlbasatTV, Nisporeni

La Chișinău începe Festivalul de Film Studențesc

AlbasatTV, Nisporeni

Bogdan Aurescu: Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride

AlbasatTV, Nisporeni

Oportunități pentru tineri în municipiul Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro va aduce plăți mai rapide și mai ieftine, viceguvernator

AlbasatTV, Nisporeni

Dinamica implementării Acordului de Asociere a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderare, opinii

AlbasatTV, Nisporeni

Andrei Spînu: Cauzele avariei de la Termoelectrica, investigate cu sprijinul SIS

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 26.11.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Germania vrea să uşureze procedurile de obţinere a cetăţeniei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment