Portal de știri
Societate

Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie 2023

Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie 2023 pentru a fi stabilite categoriile de vulnerabilitate și pentru a beneficia de compensații în facturile la energie. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, circa 700 de mii de cereri au fost plasate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, ceea ce reprezintă 58% din populația țării. „Toate cererile au fost deja procesate. Astfel, pentru 79,8% din solicitări a fost atribuit un grad de vulnerabilitate foarte ridicat, 11,4% – ridicat, 4,9% – mediu,  2,7% – scăzut și pentru 1,1% a fost atribuită categoria non-vulnerabilă. În urma stabilirii acestora, la adresa de suport au parvenit 2 500 de cereri cu diverse solicitări. După examinarea acestora, ar putea fi efectuate anumite ajustări, întrucât din cauza unor erori proprii cetățenii au primit o categorie defavorabilă”, a spus Marcel Spatari.

Familiile care nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md vor fi încadrate în luna noiembrie în categoria de vulnerabilitate medie. Totodată, în perioada decembrie 2022 – martie 2023, acestea vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

Conform calculelor, pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022 – decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei (circa 250 mln de euro), în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 mln de lei.

Related posts

390 cazuri de COVID-19, raportate în ultimele 24 de ore

Albasat

Școlile din România ar putea rămâne închise și la toamnă. Orban anunță că Guvernul pregătește logistica pentru această situație

Albasat

„Învingem hoția, oprim sărăcia”, acțiune de protest organizată de PAS

Albasat

Leave a Comment