ALBASAT
Societate

Chișinăuienii sunt așteptați la târgurile de Paști

Cu o săptămână înainte de Paști, chișinăuienii sunt așteptați la târgurile tematice din sectoarele capitalei ca să-și ia de toate pentru sărbători. Comercianții recunosc că prețurile sunt mai mari ca în alți ani. De vină, spun ei, sunt tarifele majorate, care se reflectă în costul final al produselor. Chiar și așa, fiecare își poate găsi ceva după propriul buzunar.



La târgul din sectorul Ciocana al capitalei, deschis pe bulevardul Mircea cel Bătrân, mai bine de 60 de producători își așteaptă cumpărătorii cu produse de panificație, figurine din lemn, lumânări din ceară naturală care au forma simbolurilor de Paști, ierburi, legume și fructe proaspete și uscate.

Mihaela Surdu împreună cu soțul sunt apicultori cu experiență de 15 ani. Acum trei ani,  familia a început să confecționeze lumânări din ceară naturală. Producătoarea spune că acestea sunt solicitate de cumpărători că nu elimină fum toxic, ajută la purificarea aerului, sunt benefice pentru sistemul respirator. Tradițional, familia aduce la târg miere de salcâm, de flori, de tei, polifloră.


Forma și aroma la lumânări se reînnoiește permanent. Astăzi, producătoarea pentru prima dată a scos la vânzare lumânări cu parfum de ciocolată-cocos.  Special pentru Paști au fost confecționate lumânări cu formă de ouă, îngeri, iepurași. „Mai întâi topim ceara, după asta adăugăm deja aroma și culoarea, ulterior turnăm în formă. Produsul trebuie răcit undeva 8 ore, după care îl scoatem din formă. Fiecare lumânare se testează înainte de a ajunge pe piață”, a menționat pentru IPN Mihaela Surdu.

Dacă pentru lumânări cumpărătorii vor scoate din buzunar de la 30 până la 150 de lei, articolele din lut costă mai mult, 200-300 de lei. „Oalele se fac din lut moldovenesc. Lucrăm cu un aparat care frământă compoziția, pe urmă facem totul cu mână. Oalele se dau în cuptor la o mie de grade. După coacere, acestea se scot și se pictează, apoi se dau cu lac. Ca să faci o oală sau un cuptor de oale e nevoie de aproximativ cinci zile”, a spus Zinaida Munteanu, care o ajută pe sora sa, Nadejda Șefer.


În fiecare luna producătoarele inventează design nou la ulcioare și farfurii din lut. Dacă în anii trecuți se opta pentru motive folclorice, flori de trandafir, floarea soarelui, astăzi este prezentat preponderent designul modern. De asemenea, surorile cioplesc în lemn. La sunt prezentate diferite platouri pentru aperitive, pentru friptură, precum și platouri pentru ouăle roșii de Paști, pentru sosuri sau sare în formă de iepurași.

Cu 10-15% au crescut prețurile la ierburile medicinale.  Un amestec din plante, care se ia ca supliment alimentar timp de trei luni, ajunge și la 750 de lei. Cristian Melnic crește plante medicinale în Șoldănești de aproape trei ani. Familia cultivă peste 20 de tipuri de plante. La târg comerciantul a prezentat ceaiuri din plante, suplimente alimentare, balsamuri din plante seruri. Adaosurile alimentare sunt din siminoc, care se folosește la tratarea unor boli ale aparatului digestiv, echinaceea – pentru imunitate, ginkgo biloba care ajută la îmbunătățirea memoriei, galbenele etc.


Târgurile de Paști vor fi deschise până pe 24 aprilie, între orele 7.00-19.00.

Related posts

Ion Dron: Ministerul Justiției și ASP refuză să înregistreze Partidul PONA

Albasat

Guvernul anunță două curse charter, de la Paris și Dubai

Albasat

Cele mai „vânate” case ale celebrităților pe Google. Cum arată proprietățile de milioane de dolari

Albasat

Leave a Comment